Pět rostlin, které jsou vhodné k pěstování v ložnici. Snižují projevy alergií a zlepšují kvalitu spánku

Interier 28. září 2021 | 09:28 — Zuzana Procházková
Věděli jste, že existuje několik druhů bylin, květin či rostlin, které dokážou zlepšit kvalitu vašeho spánku? Jsou proto jako stvořené k pěstování v ložnici. O které druhy rostlin se jedná a v čem konkrétně spočívá jejich pozitivní přínos na zdraví, se dozvíte dále.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud se rozhodnete pěstovat rostliny v ložnici, nebudete litovat / Depositphotos

Rostliny jsou v domácnosti nenahraditelné. Nejenže díky nim lze oživit každý temný kout v pokoji, mají také pozitivní vliv na lidský organismus. Jsou totiž schopny snižovat projevy alergií, astmatu nebo například zánětů dýchacích cest. Rostliny čistí ovzduší od všech chemických látek, toxinů, spor plísní, prachu nebo bakterií, které se v domácnosti vyskytují.

Je také známo, že rostliny zlepšují psychické zdraví člověka a působí pozitivně na mezilidské vztahy. Je to dáno tím, že každý kousek přírody či zeleně povzbuzuje psychiku. Je proto přirozené, že chceme mít doma alespoň nějakou rostlinu. Dokonce existuje i speciální terapie pro lidi trpící depresí spočívající v tom, že lidé chodí do přírody a objímají stromy.

Proč pěstovat rostliny konkrétně v ložnici

Pokud se rozhodnete pěstovat rostliny v ložnici, nebudete litovat. Vyspíte se báječně a budete se ráno cítit svěže. Mezi nejzajímavější přínosy pěstování rostlin v ložnici, které vedou ke zlepšení spánku, se řadí následující:

  • produkce kyslíku
  • redukce oxidu uhličitého
  • regulace vlhkosti
  • pozitivní vliv na stres a úzkost
  • produkce aroma navozujícího spánek

Jaké rostliny jsou vhodné k pěstování v ložnici

Nejspíš nejznámější studie o tom, které rostliny byste měli v ložnici pěstovat, byla publikována Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) ve spolupráci s Americkou profesní asociací imunologů, specialistů na astma a alergiků (ACAAI). Vědci v rámci této studie doporučují pěstovat následující rostliny:

Aloe pravá

Aloe pravá jinak také Aloe vera je všeobecně známá pro své léčebné účinky. Proto se často označuje za rostlinu nesmrtelnosti. Aloe vera je pro zdraví prospěšná tím, že velmi efektivně čistí vzduch, zvlhčuje jej a navíc zvyšuje hladinu kyslíku. V ložnici ji umístěte ideálně na parapet, neboť má ráda světlo. Dejte si však pozor na průvan, ten rostlině rozhodně nesvědčí.

Jasmín

Jasmín nejenže produkuje velmi příjemnou vůni, má také na lidský organismus uklidňující účinky. Zajímavostí je, že název této rostliny pochází z perského slova Yasameen, což v překladu znamená Boží dar. Vědci o jasmínu zjistili, že tato rostlina pomáhá při stavech úzkosti a že navozuje potřebu spánku. Celkově má jasmím lehce sedativní účinky.

Tchynin jazyk

Tchynin jazyk je rostlinou, která dokáže skvěle vyčistit vzduch v místnosti. Navíc je nenáročná na pěstování. Velkou výhodou tchynina jazyku je, že produkuje kyslík i během noci. Proto vám tak po celou dobu bude zlepšovat kvalitu vzduchu v ložnici.

Levandule

Levandule je aromatická bylina, která je proslulá pro své schopnosti navodit klid a omezit úzkost. Uklidňuje jak děti, tak i dospělé. Dokáže zpomalit srdeční frekvenci a následně přispívá ke zlepšení kvality spánky. Je však důležité, abyste v ložnici nepěstovali levanduli příliš mnoho, neboť je velmi aromatická.

Anglický břečťan

Anglický břečťan je poměrně nenáročnou rostlinou, jejíž benefity pěstování v ložnici spočívají ve snižování podráždění dýchací soustavy a tlumení alergií či astmatu. Dle studie NASA anglický břečťan už za 12 hodin dokáže zklikvidovat 94 % plísní ve vzduchu. Dále čtěte: Příliš mnoho pracího prostředku, zapnuté knoflíčky. Lidé se při praní dopouštějí stále stejných chyb, které prádlo ničí.

Zdroj: spinoff.nasa.gov, dailymail.co.uk, gosocial.co.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu