Pěstování afrických fialek: Zajistěte si bohaté kvetení a vůni po celý rok

Tipy a inspirace 24. května 2022 | 08:00 — Zuzana Procházková
Africké fialky patří mezi velmi oblíbené pokojové rostliny, a to možná i z důvodu svého bohatého kvetení všech možných barev a odstínů. Pakliže je pěstujete i vy doma, inspirujte se radami v tomto článku. Prozradíme vám, jak zajistit, aby kvetly soustavně po celý rok.
Další 3 fotografie v galerii
Africké fialky jsou oblíbené pokojové rostliny, které kvetou po celý rok / Pixabay

Africká fialka (Saintpaulia) je pokojová rostlina, jež byla objevena v 19. století v oblastech dnešní Tanzanie. Od té doby bylo vyšlechtěno více jak 20 tisíc druhů této květiny, což je opravdu mnoho. Obecně je velkou výhodou pěstování afrických fialek jejich nenáročnost a snadné množení. Navíc se africké fialky vyznačují tím, že jsou schopny soustavného kvetení. K tomu je však potřeba dodržet několik předpokladů pro jejich prosperitu a zařadit několik tipů a triků, o které se s vámi v tomto článku také podělíme.

Ideální stanoviště pro pěstování

Co se týká nároků africké fialky na stanoviště, tak je ideálním místem k pěstování parapet východní strany domova, neboť tam je po ránu nejvíce slunce a odpoledne poté už méně. Africkým fialkám totiž nesvědčí přímé plné slunce, světlo však obecně potřebují. Dále myslete na to, že pro fialky je ideální teplota v rozmezí od 18 do 23 stupňů Celsia.

Pozor na průvan

Při pěstování fialek si dávejte velký pozor na průvan, a to zejména v zimních měsících, který může fialkám velmi uškodit. Stejně tak byste se měli vyvarovat tomu, aby byly fialky v blízkosti ústředního topení. Sálající teplo by také mohlo fialky poškodit.

Lehká a dobře propustná půda

Aby africké fialky prosperovaly, je potřeba jim dodat tu správnou půdu. Ideální je v tomto případě lehká a dobře propustná půda, jako například směs listové zeminy, rašeliny a písku ve stejném poměru. Co se optimální hodnoty pH týká, tak půda pro pěstování fialek by měla být v rozmezí 4,5 až 5,5. Fialka vám však pěkně poroste a pokvete i v neutrální půdě.

Optimální zálivka a hnojení

U afrických fialek bývá velkým problémem jejich přemokření - tedy nadměrná zálivka. Fialky totiž mnohem lépe snáší to, když jsou více vysušeny než přemokřeny. Proto zalévejte vždy méně než více, ideálně přímo do mističky, aby si fialka vzala tolik vody, kolik sama potřebuje. Dále z hlediska hnojení, tak zde je potřeba fialku přihnojit jen v momentě, kdy dlouho nekvete a její listy jsou příliš světlé a vytáhlé.

Triky a tipy, jak pěstovat fialky

V první řade je potřeba africkým fialkám zajistit vše výše uvedené, tedy jim poskytnout nejlepší podmínky pro růst a kvetení. Poté nastupuje na řadu několik tipů a triků, jak z fialek vytěžit maximum a zajistit jejich kvetení po celý rok.

Rosení listů

I když se v mnohých zahrádkářských příručkách nejspíš dočtete, že tato rostlina nesnáší rosení, pak to není tak úplně pravda. Sice fialky nemají rády vodu na květech a zatékající vodu do středu růžice listů, ale jinak jim rosení prospívá. Proto tedy při rosení opatrně zakryjte květy, neroste hluboko do středu květiny a nemáte se čeho bát. Naopak se vám rostlina odmění větší prosperitou.

Redukce počtu listů

Redukce listů je potřeba zejména v momentě, kdy vám fialka dlouho nekvete, neboť všechna energie jde právě do listů a ne do květu. Při obírání dbejte na to, abyste vždy ponechali alespoň 12 až 15 plně vyvinutých listů. Ostatní můžete klidně odstranit, a to vždy u báze vydezinfikovanými nůžkami či nožem.

Zmlazení rostliny

Jestliže vaše fialka nekvete napříč tomu, že jste udělali vše výše uvedené, pak vám možná dává signál, že je potřeba ji zmladit. A jak to uděláte? Opatrně květinu vyjměte z květináče, a pokud je to možné, tak ji rozdělte na několik trsů. U růžic bez dceřiných listů následně otrhejte ty nejstarší listy. Rostliny zpět zasaďte. Dále čtěte: Nepříjemný zápach z myčky i umytého nádobí. Zlikvidujte ho za pár korun přírodní cestou.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: thespruce.com, gardeningknowhow.com, gardenersworld.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu