Okrasné trávy zpestří každý šedý kout. Navíc jsou velmi nenáročné

Exterier 28. srpna 2020 | 11:02 — Marie Drahá
Přemýšlíte, čím ozvláštnit prostor před domem nebo jak zakrýt nevzhledný plot? Pokud už vás omrzely popínavky všeho druhu, vsaďte na okrasné trávy. Jsou vděčné, nenáročné a mají své osobité kouzlo. Nejvyšší čas na jejich výsadbu je právě nyní.
Další 4 fotografie v galerii
Pampová tráva za lavičkou působí impozantně / Depositphotos

Okrasné trávy dokážou dokonale ozdobit interiér domu, ale také jeho bezprostřední okolí. Krásně se vyjímají na balkoně, na terase, u vchodových dveří i na přilehlých záhonech. Můžete je zasadit do přenosné nádoby nebo přímo do země. Rozumí si i s jinými květinami a nabízejí velký prostor pro kreativitu. Každý šedý kout s nimi báječně ožije.

Mohou být solitéry, ale dají se i skvěle kombinovat

Okrasné trávy mohou být jednoleté nebo trvalky. V závislosti na tom, jaký druh vyberete, mohou vhodně doplnit výsadbu nebo se stát pouhým solitérem doplněným lámanými kameny nebo hladkými oblázky. Působí vzdušně a harmonicky. Některé druhy travin vytvářejí nízké uspořádané trsy, jiné dorůstají až do výšky dvou metrů. Na zimu je stačí obvykle jen svázat.

Pokud jste se rozhodli ozdobit okolí domu okrasnými travinami, začněte s jejich výsadbou co nejdřív. Aby rostliny pořádně zakořenily, je nejvhodnější sázet je od května do začátku září. Přemýšlíte, jaký druh zvolit? Stejně jako u ostatních rostlinek berte v prvé řadě ohled na to, jaké má tráva nároky na sluneční záření a na závlahu. Důležitá je také znalost půdy. Díky vhodnému výběru si totiž ulehčíte práci v budoucnu.

Jsou trávy, které ohromí a nevyžadují velkou péči

Mezi oblíbené druhy okrasných trav se řadí metlice trsnatá, která je extrémně odolná. Nevadí jí slunce ani stín, snáší vlhkou půdu i sucho. Na zahradě vytváří polostálozelený hustý trs, který roste až do výšky jednoho a půl metru. Podobně vysoká může být také ozdobnice čínská, kterou charakterizuje proužkovaný stonek.

Vzpřímeným tvarem a červeně zbarveným kvetenstvím dokáže nadchnout třtina ostrolistá, která oživí jakýkoliv záhon či porost. Pozornost upoutá také dochan psárkový, který rychle vyplní prostor a ozdobí zahradu minimálně do prosince. K chodníčkům či pěšinkám se hodí kostřava, krásně se na zahradě vyjímá také pampová tráva. Dále čtěte: Užitečné tipy, jak využít jedlou sodu na zahradě. Dokáže zázraky.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu