Vanu lze zrenovovat snadno a levně. Nátěr zvládnete i bez cizí pomoci

Koupelna 08. září 2020 | 08:41 — Marie Drahá
Agresivní čistidla nebo nechtěné nehody mohou dát zabrat i zánovní vaně. Na jejím vzhledu se navíc časem podepíše také vodní rez. Co však dělat, když nechceme kvůli vaně bourat celou koupelnu? Existuje několik možností, jak starší či poškozenou vanu zrenovovat.
Další 4 fotografie v galerii
Na životnost vany má velký vliv i údržba / Depositphotos

Na jakékoliv skvrny se vyplatí ze všeho nejdřív vyzkoušet babské rady. Podle nich si dokáže s fleky poradit citronová šťáva, případně kyselina solná či šťavelnatá. V posledním případě je vhodné použít při nanášení rukavice a nechat prostředek nějakou dobu působit. Teprvé poté opláchneme a uvidíme, zda byla čisticí kúra dostatečně účinná.

Na drobné trhliny a defekty se však neobejdeme bez speciálního nátěru. Obvykle bývá součástí některé z opravných sad, díky nimž lze svépomocí zvládnout renovaci vany smaltované i mramorové, nejlépe pak akrylátové – ať už se jedná o drobný retuš nebo kompletní nástřik. Výhodou nátěru je nízká cena. Není vyloučeno, že se vana časem nepoškrábe nebo nezačne loupat, ale přesto mohou renovované vany vypadat dlouho jako nové.

Jak renovaci úspěšně zvládnout

Jak se renovace vydaří, záleží pouze na naší šikovnosti. Aby byla oprava co nejúspěšnější, je třeba držet se při ní několika zásad.

  • Je nutné si pohlídat, aby nebylo v koupelně nadměrně vlhko, optimální teplota pro nanášení nátěru je mezi 18 až 32 °C.
  • I před drobným nátěrem je důležité povrch vany důkladně odmastit, poté přebrousit smirkovým papírem a následně si připravit kvalitní náčiní.
  • Rovnoměrný povrch nátěru je zárukou kvality. Docílit se jej podaří nejlépe hustým měkkým válečkem s optimální šířkou. Dobrou volbou může být také plochý měkký štětec, který nepouští vlas. V opačném případě by zůstal v epoxidovém nátěru navěky. Natírat se má vždy jedním směrem.
  • Mezi jednotlivými nátěry by měla být alespoň hodinová pauza. Záleží, zda si vystačíme se dvěma nátěry, nebo podle potřeby aplikujeme následující den ještě třetí. Rozhodující je rozsah poškození a samotný vzhled. Po zaschnutí je většinou nutné okraje vybrousit a opláchnout.
  • Většina z nás dává přednost vaně bílé barvy. Výrobci však myslí i na ty, kteří by rádi svou koupelnu oživili a dopřáli vaně barevný nátěr. Výsledkem může být zajímavá a levná proměna celého interiéru.

Velmi poškozenou vanu lze jednoduše zrenovovat tak, že do ní vsadíme akrylátovou vložku. Nová vnitřní vrstva je k dostání v různých velikostech a tvarech a do původní vany se připevní pomocí tmelu. Tímto způsobem lze dál využívat i vanu plechovou, která díky novému materiálu nabídne všem členům domácnosti docela jiný tepelný komfort. Dále čtěte: Rez na dlaždicích nebo ve vaně účinně zlikvidují i domácí pomocníci.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu