Staré kachle zamaskuje moderní betonová stěrka. Nabízí celou řadu výhod a zvládnete ji nanést i sami

Koupelna 31. července 2021 | 10:14 — Marie Drahá
Přemýšlíte o tom, jak zrenovovat koupelnu snadno a rychle? Začněte kachlemi. Nový odstín, jehož docílíte pomocí barvy na obklad, vytvoří z koupelny zcela nové místo k bydlení. Moderní vzhled jí dodá také betonová stěrka. Trend posledních let nabízí navíc celou řadu výhod.
Další 4 fotografie v galerii
Dekorativní stěrka působí v interiéru nadčasovým dojmem / Pexels

Staré obložení kazí v koupelně dojem na první pohled. Pokud se nechcete pouštět do bourání, řešením je obložení překrýt. Možností je hned několik. Barvy na obklady jsou k dostání v nejrůznějších odstínech. Jejich aplikace je poměrně snadná a práci s nimi zvládne i naprostý začátečník. Na keramiku hezky přilnou a jsou zřejmě nejsnadnější cestou k předělání si starší koupelny k obrazu svému.

Kachle zbaví mastnoty lihový roztok

Pomocí speciálního lepidla lze také starší kachle překrýt novými. Práce však vyžaduje kvalitní přípravu, která se neobejde bez důkladného vyčištění a odmaštění povrchu. S aplikací betonové stěrky je to podobné. Zbytky mýdla, šamponu, silikonu a dalších nečistot nejsou na obkladu žádoucí. Na jejich odstranění lze použít lihový roztok nebo speciální odmašťovací prostředek.

Zdobí vaši koupelnu hladké a lesklé obklady? Pak je před nanášením dekorativní stěrky raději zbruste, poté vysajte a zbavte veškerého prachu. Klouzavost povrchu se tím sníží. Následně vyplňte spáry stěrkovacím tmelem a zapracujte do něj i perlinku. Jen tak zabráníte tomu, aby zůstaly spáry přes betonovou stěrku viditelné. Posledním krokem příprav je nanesení hydroizolačního nátěru kolem vany a sprchového koutu, kde se nejvíce sráží vlhkost. Teprve poté můžete přistoupit k nanášení betonové stěrky.

Nanáší se ve dvou vrstvách

První vrstva má být silná maximálně dva milimetry. Vyhlazuje se nerezovým hladítkem a nechává schnout až 6 hodin. Po této době lze aplikovat druhou vrstvu stěrky o stejné síle. Druhá vrstva schne maximálně 3 hodiny. Že je omítka zaschlá, poznáte tak, že na dotek nelepí. Pokud si přejete povrch stěrky ozvláštnit, dopřejte mu texturu. Použít můžete šrouby, desky nebo jakýkoliv jiný dekorační předmět. Finální lak se nanáší štětcem a znovu nechává zaschnout. Dále čtěte: I z menší koupelny, kde perete, si můžete vytvořit příjemný wellness.

Výhody stěrky v interiéru

Betonová stěrka se hodí nejen do koupelny, ale také za kuchyňskou linku, do obýváku nebo do ložnice. Je voděodolná, žáruvzdorná a v interiéru působí velmi zajímavě. Povrch bez spár znamená navíc snadnou a rychlou údržbu. Stěrka dávno není k mání pouze v odstínech šedé. Dopřát si můžete zlatou, stříbrnou, žlutou, červenou nebo třeba zelenou. Kvalitně nanesená stěrka vydrží v interiéru celou řadu let.

Zdroj info: domino.com, chytre-bydleni.cz, dekorativni-omitka.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu