Několik tipů, jak si před nákupem ověřit, že jsou vejce čerstvá

Tipy a inspirace 30. září 2020 | 15:07 — Marie Drahá
Starý trík s čerstvostí vajec zná snad každý. Stačí je ponořit do vody a když je vajíčko staré, vyplave na povrch. Takovou kontrolu si však můžeme provést jen doma v kuchyni. Jak poznat čerstvá vejce už v obchodě? Máme pro vás několik nákupních tipů.
Další 3 fotografie v galerii
Důkladnou kontrolou předejdeme tomu, že si domů přineseme vejce s končícím datem spotřeby / Depositphotos

Trvanlivost vajec je 28 dní po snesení. Minimálně několik dní však trvá, než se dostanou z chovu do maloobchodu, další dva týdny pak mohou čekat v regále, než po papírovém či plastovém obalu někdo sáhne. Kdo si tedy nehlídá čerstvost vajíček, pravidelně může z obchodu přicházet s takovými, která mají těsně před datem spotřeby. Jak tomu předejít?

Bývá dobrým zvykem krabičku s vajíčky před nakupováním otevřít a zkontrolovat, zda není některé z nich nakřáplé nebo se znaky plísně. Pokud jsou vejce v pořádku, vyplatí se také zkontrolovat datum spotřeby. Dobrým vodítkem je přitom už samotná jakostní třída. Vejce značená Extra A totiž musejí být vytříděna do dvou dnů a mohou se prodávat pod tímto názvem pouze 7 dní. Poté spadají do kategorie A, kdy se stále jedná o tříděná konzumní vejce. Netříděná směs, která mohla být předtím konzervovaná nebo chladírensky skladovaná, nese označení B.

Kód na skořápce napoví mnohé

Krom toho je každé vejce označeno příslušnou velikostí a také kódem. Ten obsahuje metodu chovu nosnic i kód producenta. Zatímco označení 0 znamená, že vajíčka pocházejí z ekologického zemědělství, číslo 1 značí chov ve volném výběhu, dvojka chov v halách a trojka chov v klecích.

Neméně podstatná je zkratka producenta, pomocí níž lze snadno zjistit skutečný původ vajec. Vejce s označením Česká vejce totiž vůbec nemusejí pocházet z České republiky, řada z nich je dovážena například z Polska – což se logicky odrazí také na jejich spotřebě.

Jak se tedy v původu vyznat? Kromě zkratky CZ může být viditelným symbolem na obalu vlajka ČR, orientovat se lze také podle potravinářských log. Konktrétního producenta vajec lze rovněž vyhledat na stránkách Mezinárodního testování drůbeže, a to podle posledního čtyřčíslí na skořápce, která značí registrační číslo hospodářství. Dále čtěte: I vejce lze mrazit, ale jen rozklepnutá aneb jaké potraviny a jak uchovávat v mrazničce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu