Matraci je vhodné správně sladit s roštem. Několik tipů, které při vybavování postele oceníte

Tipy a inspirace 08. listopadu 2020 | 13:07 — Marie Drahá
Investice do zdravého spaní se stala prioritou číslo jedna. Sebelepší matrace však neposkytne kvalitní spánek, pokud ji položíte na nevhodný rošt. Váháte s výběrem? Máme pro vás několik tipů, které při vybavování postele určitě oceníte.
Dalších 5 fotografií v galerii
Rošt je vždy nejlepší vybírat společně s matrací / Depositphotos

Celočalouněné postele, kde je matrace pevně spojena s lůžkem, si v posledních letech oblíbila řada manželských párů. Přednost jim dávají zejména ti, kteří se nechtějí s výběrem matrace a roštu obtěžovat. Ke standardnímu vybavení postele totiž nepatří a většinou je potřeba obojí dokoupit zvlášť.

Kdy je třeba dát si pozor

Rošt je vždy nejlepší vybírat společně s matrací, aby se k sobě vzájemně hodily. Zatímco matraci je nutné po letech vyměnit, kvalitní rošt může vydržet celý život. Pozor je třeba dávat zejména v případě, že si pořídíte postel z masivu, jejíž součástí je pouze rošt nebo máte doma poměrně novou matraci a toužíte naopak po novém rámu. Roli pak hraje také konstrukce postele, u níž je důležité, aby šel rošt dobře uchytit.

Výrobce postele nebo matrace by měl vždy doporučit, jaký typ roštu je pro ni vhodný. Matraci totiž vybíráme podle osobních preferencí a nesprávně zvolený rošt by mohl narušit její funkci, tedy optimální podpěru těla. Pokud si nejste jistí, jaký typ roštu se ke které matraci hodí, prohlédněte si základní kombinace.

Pevný laťkový rošt

Obecně se na něj nedoporučuje pokládat tenčí matrace, na kterých je možné při proležení cítit dřevo. Výjimku tvoří menší děti, které mají nižší hmotnost, tudíž podobná situace nastává zřídka. Pevné laťkové rošty bývají často součástí nových postelí a nejlépe se pro ně hodí vyšší pěnové matrace, pružinové a taštičkové matrace, které se dobře tvarují. Jsou vhodné také pro matrace vyztužené silnou kokosovo-vláknitou deskou.

Lamelový rošt

Polohovatelný rošt se hodí pro ohebnější matrace, které jej dobře kopírují. Skvěle do něj zapadnou pěnové matrace (z líných neboli paměťových pěn nebo matrace ze studené pěny) a latexové matrace, stejně tak sendvičové matrace. U matrací, jejichž součástí jsou různé materiály, je nejlepší dbát doporučení samotného výrobce. Dále čtěte: Jak zabránit v zimě rosení oken, tvorbě vlhkosti i plísní.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Svět zasáhla smutná zpráva: Princezna Kate má rakovinu a podstupuje chemoterapii

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu