Krbový vysavač. Jak vlastně funguje a nakolik je výhodné do něj investovat

Spotřebiče 30. listopadu 2020 | 14:49 — Marie Drahá
Sálající teplo, příjemná atmosféra a úspora za vytápění. To je jen krátký výčet toho, proč si řada lidí pořizuje do domácnosti kamna či krb. Daní za všechny tyto přednosti je však neustálý prach, nutnost vymetání popela a úklid kolem krbu. Jak moc dokáže usnadnit údržbu krbový vysavač?
Další 3 fotografie v galerii
Příjemná atmosféra u krbu je vykoupena častou údržbou / Depositphotos

Krbový vysavač neboli vysavač na popel si může dovolit prakticky každý majitel krbu nebo kamen. Šikovný pomocník se dá pořídit už do tisícovky. V mžiku nahradí smetáček s lopatkou, které se v případě častého úklidu stávají v domácnosti naprostou nutností. Klasický vysavač totiž na vysávání nečistot kolem krbu použít nelze.

Multifunkční přístroj se dá používat celý rok

Mnozí si ale kladou otázku, jestli skutečně stojí za to investovat do dalšího spotřebiče, který zabere místo a poslouží jen během topné sezony. Odpověď je snadná. Záleží na tom, jaký druh vysavače vyberete, respektive kolik peněz jste za něj ochotni dát. Vysavač na popel může být totiž užitečným pomocníkem při zahradním grilování nebo opékání. Lepší modely si dokonce poradí s prachem, pískem či pilinami, takže je lze během celého roku využít kolem domu. Výsledkem je pohodlné čištění.

Především při pravidelném topení dřevem či briketami se nejvíce vyplatí vysavače na horký popel, které se obvykle pyšní i vyšším výkonem. Žhavé uhlíky sice vysavač nepojme, ale popel do teploty 40 až 60 stupňů Celsia, tedy takový, který zcela nevychladl, ano. Oproti tomu vysavače na studený popel jsou cenově dostupnější, ale dají se využít pouze k jedinému účelu. U všech spotřebičů přitom platí, že čím vyšší příkon, tím vyšší hlučnost.

Velikost nádoby jde ruku v ruce s hmotností vysavače

Jak velké množství popela krbový vysavač pojme? Záleží na tom, jak velkou má nádobu. Velikost do 15 litrů ovšem bohatě postačí pro všechny, kteří ji nechtějí ve velkém využívat i jinak. V opačném případě se totiž může vysavač pěkně pronést. Praktická pak mohou být kolečka, díky nimž je manipulace se spotřebičem mnohem snadnější.

Také u vysavačů na popel se stávají standardem HEPA filtry, které mají pro čištění vzduchu ty nejlepší vlastnosti. Výhodou je pak u vysavače na popel delší přívodní kabel a hadice z kvalitního materiálu. Laciné se totiž mohou docela lehce zalomit. Dále čtěte: Jak zařídit, aby se robotický vysavač nestal v domácnosti zbytečnou přítěží.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu