Osvětlení dodá Vánocům to pravé kouzlo. Zjistěte, jak jej správně vybrat

Tipy a inspirace 02. prosince 2020 | 17:28 — Marie Drahá
Bez světel by Vánoce neměly to správné kouzlo. Kromě stromečku dokážou nádherně rozzářit celý interiér včetně venkovních prostor. Nabídka osvětlení je v dnešní době obrovská a zorientovat se v ní není zrovna jednoduché. Víte, jak vybrat nejlepší vánoční osvětlení a čím se při výběru řídit?
Dalších 6 fotografií v galerii
Nezapomeňte osvětlit ani schodiště, je to jednoduché a efektivní / Depositphotos

Vánoční stromeček je symbolem Vánoc a bez světýlek se neobejde. Řada z nás jej má spojený s barevnými žárovkami, které už z českých domácností pomalu vymizely. Nahradily je LED řetězy, jenž mají mnohem delší životnost a netřeba u nich řešit jedinou nefunkční žárovičku. Spotřeba elektřiny je přitom zanedbatelná.

Rozhodující je vždy výška stromu

Pokud se chystáte vánoční řetěz na stromeček letos obměnit, rozhodně jej nevybírejte nahodile. Není nic horšího, než na Štědrý den zjistit, že s ním obmotáte jen dvě třetiny stromu. Rozhodující je vždy výška stromu, který plánujete osvětlit. Na stromek vysoký metr a půl si vystačíte s patnáctimetrovým řetězem, na dvou a půl metrový si pořiďte dvakrát tak dlouhý. Spodní větve bývají rozložité a světelný řetěz nikdy není napnutý.

Při výběru osvětlení lze vybírat z mnoha barev. Jen klasická bílá je k dostání v teplém nebo studeném odstínu. Promyslete si, kterému odstínu dáte přednost a ten pak použijte na osvětlení celého interiéru.

Světla rozzáří okna, schody i dekorace

Vyzdobit si interiér není dnes díky LED osvětlení nijak složité. Dokonalou vánoční atmosféru si užijete, pokud si osvětlíte okna. Slušet jim budou nejrůznější řetězy, stejně tak vánoční svícny nebo hvězdy na baterie. Při aranžování nezapomeňte ani na schodiště. Omotat jím řetěz zabere pár minut a výsledek je perfektní. Velký úspěch rovněž sklidíte, když si osvětlíte některé z vánočních dekorací. LED řetěz navíc skvěle doplní i prostřený stůl.

Přestože je lákavé použít v domácnosti světýlek co nejvíc, zvolte raději zlatou střední cestu. LED osvětlení s modrou vlnovou délkou totiž není pro lidský organismus tím nejlepším. Má vliv na tvorbu melatoninu, jež je spojen s potřebou spánku. Dále čtěte: Světla v kuchyni mají velký vliv na to, jak se v ní pracuje a jak v ní chutná.

Venkovní osvětlení přežije sníh i mráz

Zatímco při výběru osvětlení do interiéru jste limitováni pouze vlastním vkusem, venkovní osvětlení má přesně stanovené normy. Je nutné, aby mělo označení krytí proti vodě (IP) alespoň 44. Voděodolnost se přitom týká pouze délky světelné části řetězu, nikoliv trafa. Většině venkovních svítidel nevadí sníh ani mráz, často jsou vybaveny časovým spínačem, který na noc světla sám vypne.

Dům, terasu či zahradu si tak můžete ozdobit například světelným padajícím sněhem nebo rampouchy. Pomocí LED pásků lze osvětlit také venkovní schodiště, truhlíky za oknem nebo linie domu. S pomocí projektoru můžete promítat na fasádu vybrané vánoční motivy. Při koupi venkovního osvětlení si však nezapomeňte pohlídat napájení zdroje světla, délku kabelu a také jeho barvu. Na stromě, trámu nebo fasádě by měla být viditelná co možná nejméně.

Na co si dát při koupi světel pozor

Při nákupu vánočního osvětlení nesledujte pouze cenu, ale dbejte především na to, aby bylo zboží certifikované. Jedině to je zárukou bezpečnosti. Štítek osvětlení by měl obsahovat informace o napětí, příkonu a odolnosti proti vodě a prachu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu