Žlutá a šedá. Barvy interiéru roku 2021, jež symbolizují dokonalou rovnováhu

Interier 27. prosince 2020 | 14:45 — Marie Drahá
Pokud se držíte trendů a letošní Vánoce jste ladili do barvy indigo, máme pro vás tip, jak oživit svůj interiér v roce 2021. Společnost Pantone, která každoročně vyhlašuje barvu roku pro design, módu i životní styl, zvolila tentokrát odstíny dva: šedou a žlutou.
Další 4 fotografie v galerii
Kombinace šedé a žluté je nesmrtelná / Depositphotos

Odborníci společnosti Pantone Color Institute se řadí mezi nejuznávanější autority v oblasti udávání trendů pro následující rok. Odstín, který má charakterizovat současné trendy i společenské dění, vybírají velmi pečlivě. Nesmí uniknout pozornosti uměleckých ani bytových designérů, pro které je vyhlášení barvy roku každoročně velkou událostí.

Vytrvalost v kombinaci s optimismem

Proč zvolila společnost Pantone pro rok 2021 barvy dvě? Spojení žluté a šedé představuje jednu z nejosvědčenějších kombinací, která v sobě mísí sílu a vytrvalost s aktivitou a optimismem. Společně mají pozitivně ovlivnit následující měsíce, které nás čekají po nelehkém období, jímž jsme si prošli v letošním roce.

Na šedou barvu nedají dopustit designéři už několik let. Řadí se mezi neutrální a nevýrazné odstíny, které lze doplnit prakticky čímkoliv. Ne nadarmo sklízí oblibu u milovníků funkcionalismu, ale také skandinávského stylu bydlení. Výborně ladí se dřevem, černou i bílou, nejlépe ovšem vynikne právě v kombinaci s výraznějším odstínem.

Oba odstíny volte s rozmyslem

Žlutá je temperamentní a symbolizuje naději, na první pohled tedy smutnou šedou příjemně vyvažuje. Zatímco sivé odstíny mohou ubírat na světle, žluté jej dokážou vnést i do těch nejtmavších místností. Obě barvy bychom však měli dostat do svého domova v přiměřeném množství.

Šedá ve spojitosti s výraznější žlutou sluší asi nejvíce obývacím pokojům, vyhýbat se jí však nemusíte ani v dalších místnostech bytu. Žluté odstíny od banánové až po hořčicovou nejlépe vyniknou na textiliích a dekoracích. Pokud je použijete v kuchyni, nejenže pocitově zvednou teplotu v místnosti, ale dokonce podpoří chuť k jídlu.

Šedá a žlutá se hodí i do pracovny

Barvy roku 2021 se hodí také do pracoven. Šedá totiž podporuje soustředění, žlutá zase kreativní myšlení a aktivitu. Jejich kombinaci oceníte také v předsíni. V dětském pokoji by měla šedou a žlutou doplnit minimálně jedna další barva. Dále čtěte: Jak zařídit dětský pokoj, aby se v něm školáci mohli co nejlépe soustředit.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu