Se stříháním živého plotu začněte už nyní. Díky správné péči se stane ozdobou zahrady

Exterier 07. března 2021 | 09:33 — Marie Drahá
Živý plot představuje ideální variantu, jak si dopřát na své zahradě soukromí. Namísto klasických plotů se hodí do moderních zahrad, ale také předzahrádek. Poskytuje kýžený stín a současně ideální zázemí pro některé druhy rostlin. Aby se stal skutečnou chloubou, je třeba o něj správně pečovat.
Další 3 fotografie v galerii
Živý plot nabízí soukromí nebo nápadité členění vlastní zahrady / Depositphotos

Živé ploty mohou tvořit jehličnaté tůje, ale také listnaté dřeviny, opadavé nebo stále zelené druhy. Mohou být dokonce kvetoucí. Vytvořit si je můžete také z pevných plotů, k nimž vysadíte vhodné popínavé rostliny, které časem zhoustnou a vytvoří kolem domu zajímavé zátiší. Záleží zkrátka na tom, jaký typ se vám do zahrady nejvíce hodí nebo jaký preferujete.

Předjaří je na stříhání plotu ideální

Živé ploty vypadají na první pohled velmi efektně. Nevýhodou jsou pouze jejich nároky na údržbu, které se u jednotlivých rostlin mírně liší. Většina z nich však vyžaduje pravidelný řez a tvarování. Zapomínat byste neměli ani na častou a pravidelnou zálivku a vhodné hnojení.

Pokud začínáte vytvářet tvar nového živého plotu, měli byste se stříháním začít už nyní. Časné předjaří je totiž pro základní stříhání živého plotu ideální. Nůžky pak vezměte do rukou každý měsíc, a to až do května. V průběhu vegetačního období, především v létě, je nutné nechat živý plot bez zásahů. Stačí jej pouze zbavit suchých částí. V opačném případě by se totiž mohl nenávratně poškodit.

Zatímco tvarovaný živý plot budete muset znovu zastřihnout na podzim, stálezelené ploty stačí seříznout pouze jednou ročně. Další pauzu pak představuje zimní období, kdy by dřeviny mohly poškodit mrazy. Na stříhání jsou ideální zahradnické a teleskopické nůžky. Na silnější větve se pak hodí elektrické, benzinové nebo akumulátorové nůžky.

Bez udržování ztratí keře květy i tvar

Jestli s budováním živého plotu začínáte, doporučuje se stříhat víc a častěji, aby se vytvořil hustý a pevný základ a vy jste dosáhli požadovaného tvaru. Současně je ale třeba rostlinám dopřát čas. V případě opadavých rostlin se zastřihávají dokonce na třetinu, aby se pořádně rozrostly. Postupem času se zbavujete jen mladých částí dřevin a samozřejmě horní části plotu. Ideální výška živého plotu je 1,5 až 2 metry. Bez udržovacího řezu by keře zhoustly natolik, že by ztratily některé květy i svůj tvar. Tvarování živého plotu může ostatně pomoci kovová kostra.

Živý plot je možné vybudovat z javoru, tisu červeného, dřišťálu i skalníku. Zajímavou alternativou mohou být také růžové keře nebo trnité mahonie, případně mrazuvzdorný bambus. Dále čtěte: Kam a jak schovat popelnici, aby do ní nepršelo a nehyzdila okolí domu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu