Jak zabránit tomu, aby jarní mrazíky zničily úrodu i květinové záhony

Exterier 08. dubna 2021 | 07:41 — Marie Drahá
Sazeničky tlačíme do hlíny mnohem dřív, než přicházejí tři zmrzlí muži. Do té doby však na nich může počasí zanechat značné škody. Především dubnové přízemní mrazíky pro ně mohou být skutečnou pohromou. Naštěstí existuje několik způsobů, jak největším škodám zabránit.
Další 4 fotografie v galerii
Zejména dubnové mrazíky mohou na záhonech napáchat velké škody / Depositphotos

Jarní mrazíky přicházejí každým rokem, ale pokaždé nás překvapí. Bohužel mohou zmařit veškeré naše snažení. Částečně vyhráno má pouze ten, kdo vlastní skleník. Ten je totiž tou nejúčinnější ochranou proti mrazu. Při velmi nízkých teplotách se však někdy ani majitelé skleníků nevyhnou tomu, podpořit teplotu přímotopem nebo protimrazovými svícemi.

Lacinou variantou je fóliovník

Levnější variantou je poměrně oblíbený fóliovník. Podle potřeby se dá libovolně přesouvat a sazenicím zajistí potřebné klima i v čase, kdy by na záhoně pravděpodobně nepřežily. Ale i tam existují možnosti, jak rostliny před mrazem ochránit.

Netkaná textilie splní svůj účel na jedničku

Lacinou metodou jsou rozříznuté PET láhve poskládané na rostlinách. Chcete zakrýt růže? Využít můžete i pětilitrové sklenice, do nichž v létě nakládáte papriky se zelím. Jestliže nemáte po ruce jedno ani druhé, investujte do netkané textilie či fólie, která dokáže sazeničky ochránit poměrně dobře. Pokud má skutečně přituhnout, nebojte se přeložit textilii na záhon ve dvou vrstvách. Protože je lehká, je nutné její okraje dobře ukotvit a utěsnit kameny, dřevem či zeminou. Neponičí ani ty nejjemnější sazeničky. Do netkané textilie lze obalit také keře a malé stromky na zahradě.

Stromy se také rosí nebo vykuřují

Na ovocné stromy existují další metody ochrany proti mrazu. Buďto se květy i pupeny nástavcem hadice rosí, čímž se vytvoří ochrana proti skutečnému promrznutí, anebo se vykuřují. To když se pod kvetoucí strom navrství nejprve seno či suchá sláma a překryje jakýmkoliv plevelem či vlhkou slámou. Vrchní část se ještě pokryje hlínou a zapálí. Hromada by neměla hořet, ale pouze vypouštět dým.

Ochranný film dokážou vytvořit na rostlinkách či stromech také speciální postřiky, který se míchají ve vodě. Jedná se však o chemické přípravky, kterým se řada pěstitelů primárně vyhýbá. Dále čtěte: Tipy, jak připravit balkon na jaro a zároveň si vybrat šikovný gril.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu