Tipy, jak připravit balkon na jaro a zároveň si vybrat šikovný gril

Exterier 03. března 2021 | 13:53 — Marie Drahá
Už se nemůžete dočkat, až se na balkoně s šálkem kávy zaboříte do pohodlného křesla a vystavíte tvář prvním slunečním paprskům? Pokud jste balkon dostatečně zazimovali, je na čase jej připravit na novou sezonu. Poradíme, na co se všechno se při úklidu zaměřit a jak si posezení venku co nejvíce zpříjemnit.
Dalších 5 fotografií v galerii
I menší balkon dokáže zútulnit několik hezkých dekorací / Depositphotos

Balkony a terasy se brzy stanou jediným útočištěm před izolací v domě. Jestli jste před zimou uklidili zahradní nábytek včetně dekorací do sklepa či do garáže, příprava balkonu na novou sezonu nebude nijak složitá. Pokud se však v zimních měsících stalo z balkonu skladiště, bude třeba jej nejdřív poctivě vyklidit, a teprve poté se vrhnout na důkladnou očistu.

Krytinu je třeba jednou za čas rozebrat

Ze všeho nejdřív se zaměřte na podlahu, která dostala v posledním období nejvíce zabrat. Beton i dlažbu stačí obvykle pořádně zamést, opláchnout či omýt od nečistot. Když zjistíte, že je poškozená, můžete se s předstihem vrhnout na její renovaci. Jakoukoliv podlahovou krytinu je třeba jednou za čas rozebrat a pořádně vyčistit. Čistá podlaha je totiž základem každého balkonu. Teprve potom dejte do pořádku zábradlí a parapety. Zbavte je všech nánosů a poletujících nečistot a zvažte, zda si nezaslouží nový nátěr.

V momentě, kdy máte balkon vyčištěný, případně opravený, se můžete pustit do zařizování. Vlhkým hadříkem vyčistěte nábytek, který odpočíval ve sklepě, dřevěný pak nezapomeňte navoskovat nebo napustit olejem. Do pračky vhoďte všechny polštářky a posltry, které k nábytku patří a postarají se o nezbytné pohodlí i tepelný komfort. Připravte si truhlíky a květináče a popřemýšlejte, jakými květinami či bylinkami je letos osadíte.

Rostliny zatím nahradí dekorace

Pokud chcete počkat na tři zmrzlé muže, vyzdobte si balkon zatím alespoň dekoracemi. Velkou parádu udělají lampy, svícny, koše a další nádoby z přírodních materiálů. Podobně jako v interiéru se snažte držet jednoho stylu. Atmosféru dodá místu jednoduchý světelný řetěz. Nezapomeňte přitom na to, že veškeré vybavení by mělo odpovídat venkovním podmínkám. Dále čtěte: Při stavbě nové terasy se zaměřte na důležité detaily.

Jestli si rádi pochutnáte na voňavém steaku nebo propečené zelenině, hned z jara můžete zahájit na balkoně grilovací sezonu. Při výběru grilu dbejte vždy na to, aby do prostoru velikostně zapadl. Praktickým řešením jsou grily na kolečkách. Oceníte rovněž model s poklicí a možností regulace teploty, stejně tak voděodolnou plachtu, pokud vám na balkon zatéká. Při dobré péči vám totiž přístroj vydrží mnohem déle. Klasické grily na dřevěné uhlí se na balkony tolik nehodí. Mnohem lepší variantou jsou grily elektrické nebo plynové.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu