Kráska jménem vistárie ozdobí každý nevzhledný kout. Dokáže u domu vytvořit až pohádková zákoutí

Exterier 23. června 2021 | 07:24 — Marie Drahá
Řadí se mezi rychle rostoucí lijány a lze ji sadit během celého vegetačního období. Až půlmetrové hrozny bílých, růžových či fialových květů činí z vistárie jednu z nejkrásnějších popínavek u nás. Pokud se chystáte zatraktivnit pergolu nebo překrýt nezvhledný kout, může být vistárie skvělým řešením.
Dalších 5 fotografií v galerii
Vistárie ozdobí pergolu, kamennou zeď i ošklivé zákoutí / Depositphotos

Vistárie dokáže vytvořit u domu až pohádková zákoutí. Nádherně se vyjímá u vysoké kamenné zdi, obtočená kolem altánu, pergoly, balkonu, ale také vchodu do domu. Její dřevěné lijány dorůstají výšky 8 až 12 metrů. Nehodí se proto do menších zahrad, kde by působila příliš robustně, pozor je třeba dát i tam, kde se pohybují malé děti. Vistárie je sice nádherná, ale jedovatá.

Bez silné opory se neobejde

Této popínavce nejvíce vyhovuje slunné a teplé stanoviště, které je chráněno před severním větrem. Daří se jí v mírně vlhké půdě a dobře snáší sucho, vedra, ale také nižší teploty. Nejvíc se jí bude líbit na jižní nebo jihovýchodní straně. Protože má ovíjivé kmeny i větve, bez opory se neobejde.

Fasáda, kamenná zeď, dřevěný altán i silné kovové tyče budou pro vistárii dostatečně silnou oporou. Například laťkový plot by však mohla zničit, pokud ji necháte růst bez zásahu. Lijány, které rostou skutečně agresivně, vyžadují pravidelný a hluboký řez. Rozhodně se nesmí dostat do blízkosti střešní krytiny, okapů, satelitů nebo antén, které by mohly poškodit či zničit.

Okolí domu zdobí po celý rok

Vistárii lze vypěstovat svépomocí výsevem semen, nejlepší volbou však bývají sazenice s pevným kořenovým balem. Střapce velkých květů nabízí vistárie květnatá, narazit ale můžete také na vistárii čínskou. Její květy jsou mnohem menší, zato sladce voní. Po odkvětu vás potěší svým stínem, na podzim se její listy zbaví do zlatožluta. Dále čtěte: Černý bez. Voňavá a krásná léčivka, která na zahradě odpuzuje hlodavce i hmyz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu