Létu sluší ombré. Několik tipů, jak jej šikovně uplatnit při výzdobě bytu

Interier 25. června 2021 | 14:18 — Marie Drahá
Chcete svému interiéru dodat netradiční a zajímavý vzhled? Ombré efekt si zamilujete na první pohled. Stará technika pocházející z Francie patří k trendům poslední doby. Sluší stěnám, textilu, nábytku i drobným dekoracím.
Další 3 fotografie v galerii
Ombré efekt dodá interiéru šmrnc / Depositphotos

Technika ombré vznikla ve Francii už v polovině 19. století. Jedná se o přechod mezi odstíny, a to buď v rámci jedné barvy, nebo naopak barev kontrastních. Vždy se postupuje od nejtmavších tónů ke světlejším, čímž vzniká atraktivní podívaná. Dříve se využívala barvicí technika pouze u tkanin, dnes se pomocí ní zkrášlují bytové textilie, nábytek, stěny, ale také oblečení.

Nejsytější odstín patří dolů

Patříte k těm tvořivým? Techniku ombré si můžete při zvelebování bytu vlastnoručně vyzkoušet. Potřebovat budete pouze svou oblíbenou barvu na vodní bázi. Pokud zvolíte některý z pastelových odstínů, výsledek bude obzvlášť efektní. Nejvýraznější barvu použijte vždy do spodní části předmětu nebo látky, směrem vzhůru pak na sytosti barvy ubírejte.

Dekorovat můžete tímto způsobem povlaky na polštáře, látkové ubrousky, závěsy, záclony i přehozy, které vodorozpustnou barvu postupně nasávají do svých vláken. Ombré technikou lze ale dekorovat také látková stínidla na lampy nebo lustry, samozřejmě také macramé.

Ombré v kombinaci s patinou

Odvážnější mohou vyzkoušet barvicí techniku ombré u nábytku. Nejlépe se pro tyto účely hodí starší komoda, kdy každou ze zásuvek natřete jinak sytou barvou. Opět platí, že spodní šuplík musí být nejtmavší a směrem nahoru sytosti barvy ubývá. Velmi efektně vypadá spojení ombré s patinou. Podobným způsobem si můžete doma nebo na chatě obarvit schodiště.

Ombré technika se využívá také při líčení stěn, kdy je nejvhodnější použít štětec nebo váleček. Koupelně nejvíc sluší odstíny tyrkysové, chladivé tóny modré a zelené. Pokud potřebujete některou z místností pocitově prohřát, sáhněte po odstínech červené.

Dekorování drobných předmětů

Pomocí čisté houbičky na nádobí vyzkoušejte dekorovat i vázy, květináče nebo další drobné předměty. Ideálního přechodu od sytých do světlých tónů dosáhete postupným namáčením houbičky do barvy. Ombré efekt se výborně hodí také jako dočasná dekorace pro oslavy nebo party. Do stylu ombré laďte například ubrousky, skleničky nebo balonky. Dále čtěte: Vybíráme tapety. Pár tipů, podle čeho se rozhodovat a jak nesáhnout vedle.

Zdroj: desenio.eu, www.ireceptar.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu