Většina hub ze zahrady je nejedlých až jedovatých. Zbavte se jich zavčas

Exterier 02. srpna 2021 | 10:18 — Marie Drahá
Mnete si ruce nad tím, že se vám na zahradě objevily houby? Pokud se jedná o pýchavku nebo žampiony jedlé, bez obav si na nich pochutnejte. Jenže pozor, může jít také o kropenatec nebo jedovaté houbičky, které by mohly ublížit dětem i domácím mazlíčkům.
Další 4 fotografie v galerii
Houbám se začne dařit na místech chudých na živiny / Depositphotos

Houby na zahradě nejčastěji objevíte v trsích pod stromy nebo uprostřed trávníku, kde se vyskytují v nápadných kruzích. Čím víc se houbám daří, tím se kruh zvětšuje. Přičinou je podhoubí, které se tvoří nejčastěji v místech, kde tráva odumře a půda nepropouští vodu. Trávník chudý na živiny nebo suchý a vyprahlý od sluníčka je pro plodnice hub ideálním stanovištěm.

Většina hub je na chuť odporná

Mnoho druhů hub, které tímto způsobem vyrostou, je bohužel už podle vůně nebo chuti nejedlých. Řada z nich patří dokonce do kategorie jedovatých. Nebezpečný může být i kropenatec, který obsahuje jisté množství psilocybinu stejně jako lysohlávky. Nejlepším způsobem, jak se nechtěných houbiček zbavit, je zlikvidovat podhoubí.

Jak na to? Nejprve je nutné odstranit plodnice a poté zrýt alespoň po okrajích plochu, kde se vyskytují. Na místo travních drnů se nakypří zemina, přidá kompost nebo hnojivo a po vrácení drnu místo pořádně zalije. Pokud je trávník ve velmi špatném stavu, je lepší půdu zrýt až do hloubky 30 cm a provést nový výsev. Dále čtěte: Houby se dají pěstovat na zahradě i doma na půdě. Pár tipů, jak na to.

Agresivní chemie poškodí podzemní vody

Pomoci může také provzdušnění trávníku pískem nebo jeho vertikutace. Houby lze vypudit také méně častým zavlažováním nebo sběrem plodnic, jakmile se v trávníku objeví a nestihnou uvolnit výtrusy. Radikálnějším řešením je použití sava nebo širokospektrálního fungicidu, kterými se hub zbavíte zaručeně. Obojí ale poškodí trávník, agresivnější chemie může navíc kontaminovat podzemní vody.

Zdroj info: wattersgardencenter.com, www.ceskestavby.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu