Spárování v kuchyni nebo koupelně je časem potřeba předělat. Nemusíte se bát, opravu zvládnete svépomocí

Tipy a inspirace 13. září 2021 | 09:09 — Mirka Malá
Spárování mezi kuchyňskými a koupelnovými dlaždičkami je velmi často přehlížené. Mnohdy si ho nevšímáme až do doby, než přijde na řadu kompletní rekonstrukce. Ale i spárovací hmotu je nutné opravit či předělat.
Další 3 fotografie v galerii
Ani spárování není věčné a časem je nutné přistoupit k opravě / Depositphotos

Fakt, že už vaše spárování není, co bývalo, poznáte hned podle několika věcí. Třeba když se dlaždice uvolní, znamená to, že spárovací hmota již není účinná. Také růst plísní je dalším takovým nebezpečným znamením. A spárování si můžeme zničit i sami, když jen například čistíme nesprávným způsobem a hmota mezi dlaždicemi se začne rozpadat.

Třeba zředěný ocet je běžně doporučován jako skvělý čisticí prostředek, ale ocet je velmi kyselý a dokáže spárovací hmotu úspěšně ničit. Než si tedy nesprávným čištěním spárování zaděláte na problém, raději je omývejte běžnou jarovou vodou a následně otřete vlhkým ručníkem nebo hadříkem z mikrovlákna.

Jak spárování opravit

Nemusíte se bát, nebude potřeba odstranit veškerou spárovací hmotu. Jen budete muset použít stejný typ spárovací hmoty, aby vše drželo správně pohromadě.

Výměna spárovací hmoty kvůli plísni neznamená vždy odebrání veškerého stávajícího materiálu. Doporučuje se odstranit polovinu tloušťky spárovací hmoty. Pokud však obsahuje vážné poškození černou plísní, odstraňte jí co nejvíce. K tomu můžete použít běžnou ruční spárovací pilu.

Vše vyspárujte najednou

Rozhodně nepostupujte tak, že například koupelnu budete opravovat na etapy. Tím, že provedete všechny injektáže nové spárovací hmoty najednou, ušetříte čas, takže nebudete muset každý týden znovu dělat různé části koupelny. Jakmile odstraníte spárovací hmotu, pokud je to nutné, nebo očistíte tu starou, můžete začít nanášet novou spárovací hmotu.

Spárování není ve své podstatě žádná náročná práce, vyžaduje jen trochu zručnosti a samozřejmě je potřeba použít spárovací špachtli nebo stěrku a dodržovat doporučený postup. Vaše kuchyň či koupelna pak budou vypadat jako nové. Dále čtěte: Jak dostanete vosk ze svíček z dřevěných povrchů, aniž byste je poničili.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu