Octomilek se zbavte okamžitě, než se rozmnoží a nastane peklo. Bojovat můžete vysavačem, ale i dalšími rychlými způsoby

Tipy a inspirace 12. října 2021 | 15:03 — Kateřina Kofroňová
Je úplně jedno, jaké je roční období, ale ani se nenadějete a najednou ve vašem bytě létá hejno malých mušek, kterých se nemůžete zbavit. Setkal se s nimi už asi každý z nás a všichni jsme řešili stejnou otázku: jak vypudit octomilky z naší kuchyně? Naštěstí to není tak těžké, jen se musíte přestat snažit zaplácnout je tlesknutím. To je jediné, co opravdu nepomáhá.
Další 2 fotografie v galerii
Octomilek se zbavte co nejrychleji, než se vám rozmnoží / Shutterstock

Jakmile se jednou octomilky objeví v naší domácnosti, může být opravdu velmi těžké se jich zbavit. Každým dnem jich je víc a víc a jejich přítomnost je čím dál tím otravnější. Když ale víte, jak na ně, během jednoho dne mohou být pryč.

Někdy se jim také říká vinné nebo i kvasné mušky. To proto, že se objeví všude tam, kde začíná nějaká potravina hnít a kvasit. Nejčastěji je to ovoce, ale může jít i o zeleninu, nápoj, polévku či jakékoliv nesklizené zbytky jídla. Jsou sice v podstatě neškodné, ale kálí nám po bytě a ničí jakékoliv ovoce, které nemáme uklizené. Jakmile se octomilky do hodování pustí, rozjede se jedna dlouhá etapa neskutečně rychlého množení těchto malých otravných mušek. Pokud tedy nepodchytíte situaci včas, budete mít problém se jich zbavit.

Zabavte jim všechno jídlo

Abyste se mušek nadobro zbavili, musíte vyhodit vše, co je u vás v kuchyni drží. Máte-li proto na stole nebo kuchyňské lince košík s ovocem, je potřeba vše přezrálé zpracovat a nahnilé vyhodit a ostatní potraviny sníst nebo uschovat na místo, kam se octomilky nedostanou. Když nebudou mít co jíst, nebudou mít důvod u vás zůstávat.

Nenechávejte neumyté nádobí

Dotěrné a nenechavé mušky se pustí do všeho, co jim necháte k dispozici. Takže i v případě, že vyhodíte všechno znehodnocené ovoce, mohou se krmit zbytky potravin na neumytých hrncích, miskách, talířích či skleničkách. Také nedostatečně umytý dřez či pootevřená myčka či koš na odpadky je pro octomilky doslova pozvánkou k hodování.

Vypuďte je hřebíčkem

Octomilky nesnáší vůni hřebíčku, takže pokud nasypete toto voňavé koření do misky a necháte v kuchyni, podpoříte tím jejich brzké vystěhování.

Chyťte je do pasti

Pokud se chcete mušek zbavit, ale zabít je nechcete, můžete jim vyrobit snadnou domácí past, ze které je následně vypustíte ven. Stačit vám bude sklenička, potravinářská fólie, gumička a párátko. Do skleničky vložte kousek ovoce, potravinovou fólií obalte hrdlo skleničky, utěsněte gumičkou a propíchněte fólii na třech místech párátkem. Umístěte k místu, kde se octomilky vyskytují a počkejte si. Pak vezměte skleničku a venku octomilky pusťte.

Vyluxujte je

Nejprve octomilky nalákejte na kus potraviny, které víte, že neodolají. Může to být třeba přezrálá hruška, kterou položte na kuchyňskou linku a na deset minut odejděte. Až se vrátíte, vybavte se vysavačem a celé hejno, které se vznáší nad přesládlou hruškou, vyluxujte. Dále jsme psali: Mouchy přenášejí stovky druhů nebezpečných bakterií. Vyžeňte je z vaší domácnosti bez chemie.

Zdroj: goodhousekeeping.com, countryliving.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu