Sušička, nebo prádlo venku na stojanu? Odpověď je překvapivě jasná, ale má to svá pravidla

Tipy a inspirace 30. října 2021 | 10:26 — Mirka Malá
Sušení prádla venku na zahradě nebo na balkoně už dávno není tak populární jako kdysi, ale tato metoda má rozhodně své výhody, zvlášť u některých kusů a textilií, které do sušičky nepatří.
Další 1 fotografie v galerii
Sušičky nejsou tou nejlepší metodou pro sušení prádla / Pixabay

Odpověď na otázku zda je lepší sušit prádlo venku, nebo raději v sušičce, je opravdu překvapivě jednoduchá. Některé materiály, zejména ty elastické, se prostě s moderními technologiemi nekamarádí.

Sušte prádlo na vzduchu

Sušení oděvů s elastenem starou dobrou metodou, tedy na věšáku, prodlouží jejich životnost. Protože některé materiály nemají rády velké teplo, sušička je dříve zničí. To podle odborníků dokonce platí i pro takové kusy, jako je třeba spodní prádlo, které by nikdy nemělo vidět vnitřek vaší sušičky, i když je na jeho štítcích uvedeno, že je to bezpečné.

Obecně tedy platí, že sušit prádlo na vzduchu je mnohem lepší, pokud stojíte o to, aby vám oděvy vydržely v perfektním stavu co nejdéle. Jsou tu ale i některé kusy, kterým zase dělá dobře sušička. Jde především o těžké věci, jako jsou mikiny a teplákové soupravy.

Jak sušit prádlo na vzduchu

I sušení prádla venku nebo ve vedlejším pokoji na stojanu má svá pravidla. Vlhkost, která vychází z oblečení, když se suší na vzduchu, musí někam putovat. Pokud se oděvy suší venku, není to žádný problém, protože vlhkost z oblečení má spoustu možností. Ale samotná vlhkost venkovního vzduchu způsobí, že prádlo se bude sušit o něco déle. Záleží samozřejmě na aktuálním počasí. Pokud chcete sušit oblečení uvnitř, zajistěte správné větrání prostoru, abyste zabránili vzniku zatuchlin v oblečení a hromadění plísní.

Pokud máte doma modernější a vybavenější sušičky, dost možná disponují funkcí pro sušení vzduchem. Oblečení se tak suší při nízké teplotě a v sušičce se netočí. Právě vysoká teplota a mechanické dopady sušiček stojí za předčasným opotřebením textilií. Dále čtěte: Jak poznat, že bude třeba vyměnit lednici. Šest znamení, že dosluhuje.

Zdroj: Martha Stewart.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu