Nejlepší trik na odolnou mastnotu v kuchyni. Zbavit se jí vám pomůže obyčejný olej

Tipy a inspirace 03. listopadu 2021 | 09:59 — Anna Novotná
Mastnota, především ta zažraná, dokáže nejednu hospodyňku potrápit. Obyčejný nebo i speciální mycí prostředek s houbičkou často svou práci neodvede. Vrstva mastnoty se stane ještě lepivější a houbičku můžete hodit rovnou do koše. Existuje však zajímavé řešení, které dokáže i silnou vrstvu zaschlého oleje poměrně snadno odstranit.
Další 2 fotografie v galerii
ZKuste jednoduchý fígl, který vás zbaví mastnoty / Depositphotos

V tomto případě nezáleží, zda budete odstraňovat mastnotu z kachliček, sporáku, digestoře nebo trouby. Jakmile tento postup vyzkoušíte, příště nebudete mít potřebu experimentovat s jinými.

Mastnota za sporákem

O čistotu v kuchyni se můžete starat sebevíc, přesto se úporné mastnoty, nejčastěji na stěně za sporákem, asi nikdy dokonale nezbavíte. Když se na ni ještě nalepí prach, bývá problém ji odstranit. Totéž platí například také o digestoři, na kterou prská olej při smažení, nebo se na ní usazují mastnoty z výparů při vaření polévek. Této zašlé špíny se velmi špatně zbavuje, přesto existuje řešení.

Vytloukat klín klínem

Jistá americká odbornice na úklid popularizuje postup, který jde na čištění odolné mastnoty pomocí asi nejneočekávanějšího prostředku – oleje. Na svůj fígl používá minerální olej, vystačit byste si však měli i s běžným kuchyňským olejem. Čerstvý olej totiž působí na ten zaschlý jako rozpouštědlo. Na skvrny jej nanese papírovou utěrkou, nechá působit a setře čistou utěrkou. Místo poté odmastí a dočistí houbičkou namočenou v teplé vodě a s trochou mycího prostředku.

Osvědčené trio

Vyzkoušet můžete také klasickou čisticí trojkombinaci připravenou z teplé vody, jedlé sody a octa. Díky ní mastnota spolu s prachem mizí raz dva. Tento čistič můžete použít také na chromované či nerezové doplňky. Čtěte také: Nekalé praktiky obchodníků. Špatně nakalibrovaná váha není jediný způsob okrádaní, dejte si pozor i na další techniky.

Zdroj: Blue Spruce Maids.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu