Zateplení, které dýchá, přinese vítanou úsporu a vyřeší problém i se zatuchlou chatou

Exterier 03. prosince 2021 | 15:49 — Kateřina Kofroňová
S topnou sezonou je často spojováno téma zateplování. Vždyť jde také o období, kdy se domů vracíme zmrzlí a těšíme se na teplo domova a horký čaj. Energie jsou v současné době drahou komoditou, ale pokud máte dobře udělané zateplení, jste ve velké výhodě. Zateplení ovšem neznamená pouze samotný izolant – ten je sice klíčovou součástí celého zateplovacího systému, ale zdaleka ne jedinou.
Vytápění špatně zateplených objektů se může velmi prodražit / Pixabay

Zateplovací systém je obal svislých konstrukcí, který má za účel snížit únik tepla z budovy. Nejde ovšem o nahodilou kombinaci produktů – hlavním účelem systému jako celku je, aby na sebe jeho jednotlivé komponenty perfektně nevazovaly. Jak je uvedeno v tiskové zprávě společnosti Saint-Gobain, jde o konkrétní certifikovaný výrobek s pevně danou skladbou produktů, které na sebe navazují svými vlastnostmi, a tvoří tak maximálně efektivní celek.

Jednotlivé výrobky, které v zateplovacích systémech naleznete podobně jako ingredience v receptu na vaše oblíbené jídlo od babičky, byly cíleně navrženy tak, aby měly maximálně pozitivní vliv na tepelně izolační charakteristiku budovy. Tím nejenže zajišťují vaši tepelnou pohodu, ale současně i prodlužují životnost objektu. Navíc vám ušetří i nějaký ten peníz – celkem nabízí možnost úspor 30 až 60 % nákladů za vytápění.

Zateplujte chytře a prodyšně

Každá stavba vyžaduje něco jiného. Na trhu proto naleznete mnoho různých řešení. O tom, které je pro váš dům nejlepší, je samozřejmě vhodné se poradit s odborníkem. Nabízí se řešení s důrazem na komfort, optimální prodyšnost či třeba systémy s vysokou mechanickou odolností. Novinkou je systém se skleněným povrchem, kde je obklad tvořen tepelně izolačním tvrzeným bezpečnostním sklem. Věšina zateplovacích systémů je vhodná jak pro rodinné, tak i bytové domy. Systémem je ovšem možné vybavit i dřevostavby či jiné specifičtější objekty.

Některé izolanty nabízejí až o 22 % lepší tepelně izolační vlastnosti, přičemž taktéž disponují vysokou a rovnoměrnou propustností pro vodní páry. To je činí vhodnými i pro objekty s očekávanou zvýšenou vlhkostí, kde by zateplení jinak mohlo spíše uškodit. Mezi takové tradičně patří třeba chaty, kde člověk tráví pouze omezený čas a nedostatkem větrání se zde pak mohou projevit důsledky zvýšené vlhkosti.

Současně takový systém uvítáte i v případě, že doma plánujete stavební práce s mokrými procesy. Prodyšnost je zajištěna zejména speciálními izolačními deskami s perforací, díky kterým celý systém dýchá. Desky nejsou děrované v celé tloušťce, ale zhruba do 2/3 tloušťky desky. Děrovanou stranou se přikládají na zeď a vrchní strana je hladká. Díky tomu nedochází k zanášení děr na líci desky stěrkovým tmelem a nezhoršují se tepelně izolační vlastnosti systému. Dalšími důležitými dílky skládačky jsou vysoce prodyšná lepicí hmota a prodyšná finální omítka, které zajistí bezproblémové fungování systému za každých okolností. Dále čtěte: Tmavé skvrny u oken neznačí nic dobrého. Zasáhněte včas, než se plíseň rozšíří po celé domácnosti.

Zdroj: TZ Saint-Gobain, insulation4less.co.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu