Vykouzlete si doma adventní atmosféru a provoňte celý dům s těmito tipy za pár korun

Interier 13. prosince 2021 | 08:50 — Zuzana Procházková
Vánoční trhy jsou sice zavřené, avšak pro ty z vás, kteří milují onu adventní atmosféru, vůni svařáku, medoviny, perníku a jehličí, existuje jednoduché řešení. Vánoční atmosféru si můžete vykouzlit v pohodlí domova a není na tom nic složitého. Prozradíme vám ty nejlepší tipy.
Další 3 fotografie v galerii
Vánoční trhy jsou sice zavřené, příjemnou atmosféru si ale můžete udělat doma / Shutterstock

Adventní období má jistě pro každého jiný význam. Zatímco někteří lidé období před Vánocemi nijak neprožívají a nemají potřebu své domácnosti zdobit, pro jiné je adventní doba velmi důležitá. Bohužel jsou vánoční trhy zavřené, ale to nevadí, stejnou ne-li ještě lepší atmosféru si můžete vytvořit v teple domova.

Vytvořte si jednoduché vonné ozdoby

První věc, do které se můžete pustit, je vytvoření jednoduchých vonných ozdob, kterými můžete poté vyzdobit celou domácnost, a také je věnovat přátelům. Pustit se můžete do kreativních ozdob z těsta připraveného z jablečného pyré, skořice a obyčejného bílého lepidla. Těsto vyválejte pomocí válečku a můžete z něj vykrojit například pomocí vykrajovátek na cukroví požadované tvary. Poté už jen propíchněte, abyste je později mohli upevnit na provázek a pečte v troubě do té doby, než neztuhnou. Budete překvapeni, jak krásně vám provoní celý dům.

Difuzér s vánoční směsí

Difuzér je další možností, jak provonět celý dům Vánocemi. Vyrobte si jej však sami, a to ze směsi vonných esencí cypřiše, skořicové kůry, myrhy, sladkého jalovce a divokého pomeranče. Tyto vůně vás uvedou do příjemné adventní nálady i kdybyste nechtěli. Tuto směs pak můžete dát přímo do difuzéru nebo například do rozprašovače. Stejně tak můžete pár kapek nakapat na prostěradlo nebo jej přidat k aviváži, díky čemu budete mít provoněné prádlo na dlouhou dobu.

Uvařte si vánoční horký nápoj

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak provonět váš domov sváteční atmosférou, je mít neustále horký nápoj na sporáku. Ideální je jablečný mošt s přidaným kořením, jako je skořice, kardamom, muškátový oříšek nebo hřebíček. Kromě toho si také můžete připravit speciální čaj z jehličí. A jak na to? Jednoduše posbírejte jehličí, důkladně jej očistěte a umyjte, povařte ve vodě, nakonec dle chuti přidejte med nebo cukr.

Úklid domova s přidanou vůni

Před svátky každou hospodyni čeká pořádný úklid tak jako tak. Pokud však chcete sfouknout dvě mouchy jednou ranou a během úklidu zároveň domov provonět, pak si připravte směs na úklid z jedlé sody a esenciálního oleje z borovice, skořice, citrusu nebo například vanilky. Touto směsí, pastou, můžete vydrhnout koupelnu, záchod nebo například dřez.

Vůně z pečení a vaření

Posledním tipem, jak si navodit doma vánoční atmosféru, je pochopitelně pečení vánočního cukroví, příprava vaječného likéru nebo například pečených kaštanů či svařáku. Upečte nebo uvařte si zkrátka cokoli, co vám připomíná adventní atmosféru nejvíce. Uvidíte, jak se s prvním várkou cukroví a svařáku, budou cítit všichni doma naprosto kouzelně. Dále čtěte: Nejrychlejší a nejúčinnější způsob, jak uklidit celý dům těsně před příjezdem hostů.

Zdroj: thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu