Spláchnutím zbytků jídla do záchodu krmíte potkany. Přitom i pro lidi v paneláku existuje skvělé řešení

Spotřebiče 25. prosince 2021 | 14:25 — Helena Malá
Kdo má dům a na zahradě kompost, nemá s likvidací biologického odpadu žádný velký problém. Pokud ale žijete v paneláku, už je to horší. Kontejnery či hnědé popelnice bývají často přeplněné, nebo daleko. Přesto existuje řešení, které si i v našich končinách začíná získávat čím dál více příznivců. Řeč je o domácích drtičích odpadů.
Kuchyňské drtiče odpadů mají čím dál více příznivců / Shutterstock

Velmi často se lidé zbavují zahnívajícího kuchyňského odpadu tak, že jej vyhodí do klasické popelnice. Jenže to není zrovna nejlepší řešení. Kromě toho, že pak popelnice nesnesitelně zapáchají, budou tyto odpadky ve velkém přitahovat hmyz a potkany, kteří jsou velmi nebezpeční pro lidské zdraví a můžou způsobovat závažná onemocnění.

Ve městech narazíte také na hnědé popelnice, jenže do těch patří jen zelený a potravinový odpad, jako jsou posečená tráva, větve, listí, zbytky ovoce a zeleniny, čajové sáčky, kávové sedliny, vaječné skořápky, pečivo, rýže, těstoviny atd. V žádném případě sem nepatří živočišný odpad, jako jsou odřezky masa, kůže, kosti, omáčky s knedlíky a další.

Šťastným řešením není ani splachování zbytků jídla do záchodu. Kromě toho, že tím můžete ucpat splaškovou kanalizaci, tak právě v ní se pak stanou tyto zbytky potravou pro hlodavce. Dříve či později pak budete muset počítat s náklady na deratizaci. 

I proto začínají domácí drtiče odpadu získávat na oblibě, poradí si totiž s jakýmkoliv kuchyňským odpadem, a to i živočišného původu. Navíc nemusíte nikam chodit, vše zvládnete doma. A protože se odpadu můžete zbavit prakticky okamžitě, nebude vás už nikdy obtěžovat nepříjemný odér nebo otravný hmyz, který odpad přitahuje. Vaše domácnost bude rozhodně hygieničtější.

Čistší trubky

Bez drtiče odpadů se v odpadních trubkách mohou postupně vytvářet usazeniny vznikající hromaděním zbytků jídla a tuky, které se lepí na stěny potrubí. Drtič odpadů vás tohoto problému zbaví. Stačí ponechat drtič v chodu a vodu ještě puštěnou 15 sekund po rozdrcení zbytků jídla. Tukové koaguláty a jemné částečky potravin díky tomu rychle projdou trubkami bez nebezpečí toho, že se zachytí na stěnách potrubí.

Ekologické řešení

Protože potravinový odpad je minimálně ze 70 % tvořen vodou, tak drtič snižuje celkový objem odpadu vyprodukovaného domácností. A přesto, že odpad končí v kanalizaci, nestane se potravou hlodavců. Drtič totiž odpad rozmělní na velmi malé částečky velikosti půl zrnka rýže, takže takovou konzistenci odpadu není potkan schopen hlodat.

Rozdrcením potravinového odpadu v kuchyňském drtiči vzniká odpadní voda, která má konzistenci „naředěného džusu“. Ten je snadno odplavován kanalizačním potrubím do čističky odpadních vod a mikroorganismy v biologických čističkách tak dostávají potravu obsahující potřebné živiny.

Jak vybrat správný typ

Se správným výběrem vám poradí zkušený prodejce. Počítejte s tím, že budete muset drtiči přizpůsobit dřez, takže dost možná budete muset investovat nejen do drtiče, ale i nového dřezu. Výběr konkrétního typu pak závisí na mnoha okolnostech. Například čtyřčlenné rodině by měl stačit drtič, který zvládne tak 2500 otáček za minutu. Příkon by měl být asi 475 až 490 W a do domácností jsou vhodnější drtiče s motorem s permanentními magnety. Vždy je však lepší probrat detaily s odborníkem.

Co na to říká zákon

Než si ovšem drtič odpadu pořídíte, je třeba získat povolení od správce kanalizací, což bývá obvykle město. Provozovatel kanalizace totiž stanovuje pravidla a limity pro odpadní vodu a i když zákon o odpadních vodách použití drtiče přímo nezakazuje, provozovatelé kanalizací na něj většinou pamatují a ve smluvních podmínkách jeho použití nedovolují. Pokud jsou obyvatelé domu napojeni na žumpu bez odtoku nebo pokud mají vlastní malou domovní čistírnu odpadních vod, žádný souhlas nepotřebují. Jinak si ale raději zajistěte na příslušném městském úřadě písemný souhlas. Vyhnete se tak případným problémům v podobě pokut v řádu tisíců korun. O tom, že i v zimě se dá kompostovat, jsme psali zde.

Zdroj: weltservis.cz, thesethreerooms.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu