Díky starým paletám skvěle schováte popelnice a ještě vytvoříte zahrádku

Exterier 07. ledna 2022 | 13:57 — Helena Malá
Popelnice nejsou zrovna výstavní, přitom je u domu musí mít prakticky každý. Máme pro vás dobrý tip, jak je stylově zamaskovat a ještě je povýšit na dekoraci.
Další 3 fotografie v galerii
Staré palety můžete použít na výrobu stylového boxu na popelnice / Shutterstock

Pokud nemáte možnost uschovat popelnice někde ve vnitřních prostorách s tím, že je dle potřeby vyvezete ven, aby je popeláři mohli vyprázdnit, zřejmě vám někde stojí u domu. A určitě kazí dojem, protože popelnice nepatří mezi věci, na které se člověk dívá se zalíbením.

Pokud jste však alespoň trochu zruční, můžete schovat popelnice do boxu, který bude vypadat stylově a poskytne i něco víc než jen úkryt pro nádoby na odpad. A to malou zahrádku. Box lze vytvořit z různých materiálů. Někdo dá přednost kovovému, dalšímu bude více vyhovovat ze dřeva. Pokud máte doma staré euro palety, lze k výrobě úkrytu na popelnice využít i je. Budete překvapeni, jak dobře může box z palet vypadat.

Dvakrát měř, jednou řež

Ze všeho nejdříve je třeba vše pořádně změřit. Někdo má jen jednu popelnici, někdo vlastní třeba dvě – jednu na komunální a druhou na biologický odpad. Musíte vždy vzít v potaz, že kolem popelnic musí zůstat dostatečný protor pro manipulaci s nádobami.

Neboje si krycí box načrtnout na papír i s rozměry. Nemusí jít o žádný sofistikovaný projekt, stačí jednoduchý náčrtek.

Kostra z hranolů

Z dřevěných hranolků si postavte základní kostru. Pokud máte dvě popelnice a budete chtít dvoukřídlé dveře, nezapomeňte dát hranol i doprostřed. Vzhledem k tomu, že box bude venku, je třeba ho ošetřit proti nepříznivému počasí, aby vám dřevo příliš brzy neshnilo. Kostru pak lze ponechat v původní barvě dřeva, nebo ji můžete natřít dle libosti a gusta. Na krajní hranolky potom přišroubujte panty. Jejich druhou část dejte na dvířka, která vyrobíte z euro palety.

Dvířka

Euro paletu rozeberte tak, aby vám zůstala jen jedna část, kterou použijete jako dvířka a boky, případně zadní část boxu. Pokud máte box přímo u domu, zadní část přidělávat nemusíte, protože nepůjde vidět. Ušetříte materiál. Boky budete muset pomocí pilky přiříznout dle potřeby. Dřevo opět ošetřete proti škůdcům a vlhkosti a případně natřete barvou, která bude ladit k fasádě vašeho domu.

Zahrádka nakonec

Horní část můžete vyřešit různými způsoby. Někdo box ukončí jen deskami či opět částí palety. Navrch pak může postavit třeba květináče. Nebo místo poklopu vytvoříte obří truhlík. Vnitřek vystelte fólií aby vám voda nekapala na popelnice. Pak vše vysypejte zeminou a vysaďte květiny či byliny podle libosti. O tom, jak šikovně využít starou matraci, jme psali zde.

Zdroj: Autorský článek.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu