Vosy si začínají hledat místa pro svá hnízda. Ucpěte díry, vysaďte odpuzující květiny a namíchejte smrtící koktejl

Exterier 16. května 2022 | 14:12 — Kateřina Kofroňová
Konečně jsou tu první horké dny a vy začínáte po zimě opět otevírat okna dokořán. Snad jediné, co vám dokáže zkazit radost, jsou neustále poletující vosy, které hledají místo pro své hnízdiště. Abyste jim v tom zamezili, budete muset podniknout určitá opatření.
Další 2 fotografie v galerii
Vosí hnízdo v okolí domova není nic příjemného / Unsplash

Nastal čas, kdy loňské přezimující oplodněné vosí královny, které se probudily na začátku jara, začínají hledat vhodná místa k hnízdění a zakládat tak nové kolonie. Pro svůj úkryt hledají takové místo, které je bezpečně ochrání před vnějšími vlivy, ale zároveň bude co nejblíž vhodné potravě. O oboje není v blízkosti lidských příbytků nouze.

Pokud se v okolí vašeho domova, na zahradě, dvoře, nebo i v blízkosti oken začínají shlukovat vosy, je velmi pravděpodobné, že si hledají místo pro vhodný úkryt, čemuž musíte zabránit dříve, než si ho postaví. Pojďme se ale nejprve podívat na to, co vosy přitahuje a nutí je postavit si hnízdo právě u vás. O své poznatky se s námi podělila čtenářka Božena z Berouna, která má s vosami bohaté zkušenosti.

Co láká vosy ke hnízdění

Přístřešek

Na podzim vosí samci umírají poté, co oplodnili královnu kolonie. Vosí královny se pak ukrývají na bezpečných, teplých a chráněných místech, kde přečkávají zimu. A přesně takové místo hledá i nová oplodněná královna, aby v něm "vychovala" svou vlastní kolonii. Izolované stěny, štěrbiny a praskliny ve fasádách chrání vosy před potenciálními predátory a povětrnostními podmínkami. I proto jsem tento týden dokonale obešla celý dům a zkontrolovala všechna taková místa, zda v nich už královna nezačala budovat své hnízdo. Vy na nic nečekejte a dejte si kolečko kolem domu také.

Zdroj potravy

Po zimní hibernaci se královna probudí a začne hledat vhodnou potravu. Pokud je na vaší zahradě dostupná jakákoliv strava, která vosám vyhovuje, uhnízdí se právě tam. Některé vosy se také vznáší nad zemí a hledají larvy, škvory, pavouky a jiný hmyz. Proto je potřeba odstranit ze všech koutů další hmyz, který by vosy považovaly za potenciální potravu. Takže koště do ruky a hurá do práce.

Zbytky jídla

Část potravy vosy shánějí, ale rozhodně nepohrdnou ničím, co jim vyloženě nabídnete. Pochutnají si na potravinách na bází bílkovin a pohltí všechny zbytky masa a toho, co zůstalo po vaší sobotní grilovačce. "I když nelze vždy zabránit tomu, aby si vosy všimly, že pro ně něco máte, můžete se je alespoň pokusit odradit tím, že jim zabráníte, aby si jídlo odnesly. Nejlepší je proto veškeré jídlo přiklopit vzduchotěsnou (například skleněnou) poklicí, anebo jídlo okamžitě odnést domů," radí čtenářka Božena.

Květiny

Vosy přitahují i některé kvetoucí rostliny. Užívají si jejich nektar a vůni a rychle dokážou zabrat i celý záhon. Dokonce pokud nosíte silný parfém, může je tato vůně přitahovat také.

Jak zamezit vosám, aby se u vás uhnízdily

1. Zkontrolujte každý vstupní bod

Pokud nenecháte dveře a okna otevřená bez zástěny, vosy se pravděpodobně dostanou do vašeho domova skrz malou mezeru. Pokud jste si v interiéru všimli vos, prozkoumejte okapy, maltu mezi cihlami, trámy a podpěry ve vaší garáži a oblasti kolem větracích otvorů vašeho domova. Vosy mají tendenci stavět si svá hnízda v těchto oblastech a dokážou snadno využít i malou trhlinu, aby se dostaly do vašeho domova. Jakmile najdete jejich přístupové body, utěsněte všechny praskliny nebo mezery silikonovým tmelem.

2. Vyzkoušejte účinné domácí prostředky

Pokud hledáte přírodní způsob, jak se vos zbavit, existuje spousta domácích prostředků, ze kterých si můžete vybrat. O jednom z nich nám pověděla i paní Boženka z Berouna, která tak hubí vosy každý rok. "Vynikajícím způsobem, jak se zbavit otravných vos, je namíchat si domácí repelent proti vosám. Budete na něj potřebovat dva díly jablečného octa, dva díly cukru a jeden díl obyčejné vody z kohoutku. Směs promíchejte v hrníčku a položte ji na místo, kde se vosy objevují nejčastěji. Smrtící koktejl pak bude vosy přitahovat a zabíjet," radí čtenářka z Berouna.

3. Zbavte se potravy pro vosy

Pravidelně kontrolujte, že je vaše popelnice zavřená. Vůně tlející potravy a dalších odpadků může vosy přilákat. Udržujte váš gril čistý a zbavte se veškerých drobků, které leží na zemi. Vosy milují bílkoviny, tak jim je nenabízejte. Rovněž ale prahnou po sladkých nápojích, proto se ujistěte, že na vaší zahradě není nedopitá plechovka s limonádou. Vosy někdy přitahují i kompostéry, což se dá opět vyřešit pastí se smrtícím koktejlem.

4. Vysaďte květiny, které vosám nevoní

Další možností je vysadit na své zahradě květiny, které vosy vyloženě nesnáší. Ty si však můžete zasadit i do truhlíků nebo květináčů a umístit je do blízkosti oken, kudy by vosy mohly potenciálně přiletět. "Před několika roky jsem si všimla, že v oblasti, kde mám vysazenou mátu, ale i u muškátů, se vosy vůbec nepohybují. Pak jsem se dozvěděla, že jejich vůni vosy špatně snáší, a proto se jim přirozeně vyhýbají," prozrazuje paní Boženka. Rostlinami, které vosy nemohou vystát, jsou například i tymián, eukalyptus, citronela, měsíčky či penízovky.

5. Využijte esenciální oleje

Pomoci vám mohou také některé esenciální oleje, které váš byt provoní a vosy odpudí. Smíchejte proto několik kapek esenciálního oleje hřebíčku, citronové trávy či pelargonie, které vosy nemohou ani cítit. Chcete-li udělat maximum, nakapejte pár kapek zmiňovaných esenciálních olejů do rozprašovače a smíchejte s vodou a jarem na nádobí. Tuto směs pak nastříkejte na všechna místa, kde by si mohly vosy chtít postavit hnízdo, nebo kudy by mohly vletět k vám do bytu.

6. Mátový postřik na vosí hnízda

A jestliže už jste nějaké vosí hnízdo našli a hledáte přírodní způsob, jak ho zlikvidovat, připravte si postřik z mátového oleje, který je přírodním odpuzovačem vos. Vezměte několik kapek mátového oleje spolu s několika lžícemi mýdla nebo jaru na nádobí, dejte je dohromady do láhve s rozprašovačem a zbytek láhve naplňte vodou. Dobře protřepejte a pak směs nastříkejte na všechna založená hnízda nebo na místa, kde jste hnízda již dříve viděli. Buďte ale rychlí, opatrní a k hnízdu se přibližujte buď brzy ráno, nebo pozdě večer, kdy už vosy nejsou aktivní. Také by vás mohlo zajímat: Zahrada je po zimě pořádně vyhládlá. Nakrmte ji organickými hnojivy s probiotiky, které vám zajistí velkou úrodu a plné květy.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: smithspestmanagement.com, mirdo.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu