Odmrazování mrazáku. Vyhněte se častým chybám, kterými jej můžete zničit
Jakmile se tvoří uvnitř mrazáku vrstva ledu, efektivita mrazení klesá. Led brání mrazničce dosáhnout požadované teploty, čímž výrazně stoupá spotřeba elektrické energie. Už při vrstvě ledu 1 cm stoupá spotřeba energie až o 75 %. Rovněž kompresor je více namáhán a zkracuje se mu životnost.
Jednou až dvakrát do roka
Pokud nevlastníte mrazák nebo chladničku s mrazákem s funkcí No Frost, bude nutné mrazák odmrazovat minimálně jedenkrát do roka (ideálně však dvakrát v roce), abyste zachovali efektivitu mrazení, dlouhou životnost spotřebiče a v neposlední řadě dobré skladovací podmínky pro potraviny.
Do odmrazování mrazáku je nejlepší se pustit během chladného dne, aby zmražené jídlo nezačalo tát, než jej opět vložíte do mrazáku. Vhodné je vložit potraviny do přepravky, jednotlivé jídlo zabalit do utěrek a odložit do chladu. Déle si tak udrží nízkou teplotu. Použít můžete i cestovní lednici.
Nepoužívejte hrubou sílu
Ze všeho nejdříve mrazák vypněte ze zásuvky. Pokud je součástí kombinované lednice, stačí vypnout mrazicí část. Pak vyndejte potraviny z mrazáku a uchovejte je v chladu.
Pokud jsou šuplíky či jiné části mrazáku přimrznuté ke stěnám, nevyndávejte je násilím. Počkejte, až led trochu povolí. Před a pod mrazák rozprostřete starý ručník.
Vytřít a vyčistit
V průběhu tání ledu vodu z mrazáku pečlivě vytírejte, ať nemáte v kuchyni potopu. Některé mrazáky mají odtokový kanálek, který většinu vody pohltí, což značně usnadní práci.
Jakmile všechen led odstraníte, můžete začít s čistěním mrazničky. Jednotlivé části a šuplíky z mrazáku vyndejte a umyjte je zvlášť. Dávejte jen pozor na to, abyste na ně nepustili proud horké vody. Důležité je také používat pouze speciální čisticí spreje nebo jiné neagresivní mycí prostředky, například saponát na nádobí. Pomoci si můžete i vodou s jedlou sodou nebo vodou s octem, který je mimo jiné výborným pohlcovačem pachu.
Stejně tak i těsnění kolem dveří mrazáku očistěte mokrým hadříkem a zkontrolujte, zda dostatečně těsní po celém obvodě. Po umytí vše důkladně vytřete dosucha, a to včetně jednotlivých šuplíků a ostatních vyjímatelných dílů.
Nakonec mrazák opět zapněte do elektrické sítě a nastavte požadovanou teplotu. Nechte mrazničku běžet minimálně půl hodiny a pak do ní můžete potraviny opět vrátit.
S horkou vodou opatrně
Chcete-li rychle odmrazit mrazák, můžete na led použít plastovou stěrku a s ní opatrně námrazu seškrábat. Lze použít i hadr namočený v horké vodě, který jemně přikládáte přímo na vrstvy ledu. Nikdy ale nepoužívejte nic horkého přímo na části mrazáku. Vlivem teplotního šoku by mohlo dojít k popraskání. Vyvarujte se také používání ostrých předmětů a praktik, jako je fénování horkým vzduchem. Je to nebezpečné jak pro vás, tak pro mrazák, který přímým horkým vzduchem můžete poškodit.
Funkce No Frost usnadní práci
Pokud si pořídíte mrazák nebo kombinovanou ledničku s mrazákem vybavenou funkcí No Frost, starost s odmrazováním mrazáku i lednice vám zcela odpadá. Technologie No Frost odvádí vzdušnou vlhkost mimo prostor mrazáku a zajišťuje uvnitř spotřebiče cirkulaci studeného a suchého vzduchu. Nedochází tak k vytváření námrazy ani na stěnách mrazáku, ani na samotných potravinách a snižuje se zároveň spotřeba elektrické energie.
Výhody mrazáku s funkcí No Frost
- Na stěnách mrazáku se netvoří námraza. Mrazák tudíž není nutné odmrazovat.
- V mrazáku je udržovaná konstantní teplota a námraza se nevytváří ani na zmražených potravinách, které si za těchto podmínek déle uchovávají svoji kvalitu.
- Nově vložené potraviny jsou rychleji zmražené.
- Nižší spotřeba energie.