Záruka bohatě kvetoucích muškátů. Doplňte rostlinám jeden stopový prvek

Exterier 28. května 2021 | 12:33 — Anna Novotná
Okna, která zdobí truhlíky s nádherně kvetoucími muškáty, potěší nejen vás, ale i oči všech kolemjdoucích. Každý dělá vše pro to, aby se mohl pochlubit záplavou květů. Pokud se chcete z kvetoucí nádhery těšit co nejdéle, máme pro vás jeden tip. Díky němu pokvetou vaše muškáty celé léto.
Dalších 5 fotografií v galerii
Nakvetlé muškáty jsou ozdobou každého okna či balkonu / Shutterstock

Domovinou pelargonií neboli muškátů jsou oblasti jižní Afriky. Roste zde asi 230 druhů z celkem 250 až 300 známých odrůd. Původní muškáty ale mají kořeny také v Kalifornii, Austrálii nebo na Novém Zélandu. Původní druhy pelargonií se zásluhou holandských mořeplavců začaly šířit z oblasti jižní Afriky do Evropy až na počátku 17. století. V Evropě vzbudila doposud neprobádaná rostlina obrovský zájem botaniků, kteří ji do detailů studovali a popisovali. Starý kontinent se tak velmi brzy stal druhým domovem muškátů.

Právě proto, že pelargonie pocházejí z jižní Afriky, vyznačují se tyto rostliny velkou vitalitou a odolností. Bez větších potíží dokáží přežít i v méně vhodných podmínkách. Neskolí je tak krátkodobé, několikadenní sucho a povede se jim bez ohledu na to, na kterou světovou stranu budou okna, na kterých je budete pěstovat, směřovat. Jelikož je jejich pěstování nenáročné, zvládne je i úplný začátečník. Přesto je třeba dodržovat několik zásad.

Milují slunce, snesou i polostín

Aby se u vás muškátům dařilo, je potřeba se držet těchto rad:

  • Pořiďte si opravdu kvalitní sazeničky. Bezejmené muškáty v přenosných boxech, které často nabízejí supermarkety, nemívají dostatečně silné kořínky. Raději si rostlinky pořiďte v zahradnictví.
  • Připravte si čisté, nejlépe vydezinfikované nádoby. Na dno nasypte keramzit nebo drobné kamínky, na drenážní vrstvu potom dejte substrát a rostlinku zasaďte. Zeminu kolem sazeniček dobře utlačte a nezapomeňte zalít.
  • Vyberte muškátům slunečné stanoviště, snesou však i polostín. Pokud je budete mít na místě, kde celý den žhne slunce, raději je zasaďte do samozavlažovacích truhlíků. V nahřáté nádobě může totiž dojít k poškození kořenového systému. Nádoby s třemi až pěti knoty muškátům zajistí dostatek vláhy a zároveň vyrovnají teplotu substrátu. Lépe se muškátům povede v závětří.
  • S hnojením začněte až přibližně měsíc po vysazení. Dopřejte muškátům hnojivo tak jednou za dva týdny. A pravidelně odstraňujte odkvetlé květy a suché listy. Muškáty se vám za tuto péči odmění bohatým kvetením.
  • Zalévejte muškáty pravidelně, ale s mírou, dokud se nevytvoří nové kořeny. Když se začnou objevovat první nové listy, můžete zálivku zvýšit. Dejte ale pozor na přelití, v příliš mokré zemině mohou pelargoniím uhnít kořeny.
  • Přesazování je vhodné tehdy, když je již původní květináč muškátu příliš malý, resp. ho chcete vyměnit za nový. Muškát nepřesazujte během kvetení ani během zimních mrazů. Vhodným obdobím je jaro nebo podzim po odkvětu.
  • Muškáty se nesmí na zimu nechat venku – během zimování by teplota neměla klesnout pod 5 °C. Přezimování muškátů bývá náročné, proto lidé muškáty často vnímají jako jednoleté rostliny a další sezonu si pořídí nové. Muškát je však možné přezimovat, jen je k tomu zapotřebí konkrétní postup a vhodné podmínky. O tom, jak muškáty zazimovat i na malém prostoru, jsme psali zde.

Triky pro bohaté květy

V zásadě existují dva fígle, díky kterým si u muškátů zajistíte doslova záplavu květů. Ten první spočívá v tom, že budete pravidelně odstraňovat zažloutlé listy a odkvetlé květy. Rostlina totiž bude nejen lépe vypadat, ale díky tomuto kroku vám budou pelargonie více kvést, místo toho, aby vytvářely semena. Odstraňování odkvetlých květů je zejména potřebné u velkokvětých a double muškátů. Květy neodstříhávejte, ale jednoduše je uštípněte prsty, jde to snadno. Existují dokonce variety muškátů, ze kterých odkvetlé květy samy odpadávají a rovnou nasazují nové.

Druhý trik pak spočívá v dodání jednoho důležitého stopového prvku, a to jódu. Zabezpečuje lepší přísun chlorofylu do listů, díky čemuž jsou rostliny bujné a odolné. Muškáty díky němu kvetou prakticky nepřetržitě. Jód také ničí parazitní houby a plísně, takže muškáty budou podstatně odolnější. Obvykle bývá jód součástí kupovaných hnojiv. Pokud tedy preferujete domácí hnojiva, tak si zkuste vyrobit i to jódové.

Účinné jódové hnojivo

Na výrobě jódového hnojiva není nic složitého. Stačí v podstatě dvě ingredience:

  • 1 litr (nejlépe dešťové) vody
  • 1-2 kapky jódu

Do jednoho litru vody kápněte jednu kapku jódu, rozmíchejte a jednou za měsíc aplikujte 50 ml tohoto roztoku. A ačkoliv vám jedna kapka možná přijde málo, nepodlehněte pokušení zvýšit koncentraci nebo četnost výživné zálivky, to byste rostlinám mohli spíš uškodit. Pokud všechno dodržíte, muškáty se vám naopak odmění vitalitou a záplavou květů. Abyste minimalizovali riziko, že pelargoniím jódem spálíte kořeny, nelijte vodu s jódem přímo ke kořenům, ale k vnitřní straně květináče.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu