Jak si doma vytvořit okrasnou stěnu z živých rostlin a jak o ni pečovat

Exterier 25. září 2021 | 11:00 — Mirka Malá
Stěny z živých rostlin jsou důmyslným a prostorově úsporným způsobem, jak vystavit své milované pokojové rostliny a zároveň dům či byt ozdobit skutečně impozantním dekorem.
Další 3 fotografie v galerii
Živé zelené stěny jsou impozantním dekorem / Depositphotos

Pokud se chcete pustit do nějakého většího projektu s živými rostlinami ve vašem interiéru, pak se seznamte s tzv. zelenými stěnami. Tyto vertikální expozice rostlin jsou stále oblíbenější, protože jsou velmi zajímavé a do našich obytných prostor vnášejí hodně zeleně.

Aby vaše zelená stěna prospívala, je nutné vybrat zeď ve správném prostředí. Především svoji zelenou stěnu umístěte tam, kde je přirozené světlo, protože jen pod umělým osvětlením by rostliny neprospívaly. Ale. Mnoho rostlin nemá rádo přímé sluneční světlo, zejména kapradiny. Takže se budete muset nejprve dobře zorientovat, abyste věděli, kam stěnu umístit a jaké rostliny do ní dát.

Co budete potřebovat k výrobě zelené stěny

Obývací stěny vyžadují speciální boxy, které lze namontovat na stěny a existují v různých tvarech i velikostech. Existuje mnoho druhů, ale většina se skládá ze stohovatelných žlábků se zabudovanými vodními prvky. K upevnění boxu budete potřebovat jen šrouby a vrtačku. Existují ale také pytle, které jsou levnější a snadno se připevňují ke stěnám.

Pak vyberte ty správné rostliny. Nejlepší stěny jsou bohaté na barvy, tvary a textury. Zkusit podle odborníků můžete například toulcovku, palmovitou Arecu, dále Calatheu, Syngonium podophyllum a nějaké popínavky, například šplhavnici skvrnitou či Aeschynanthus radicans. Do stěn můžete dokonce zasadit i bylinky jako oregano, tymián, pažitku či petržel.

Jak o zelenou stěnu pečovat

Některé z dražších mechanismů zelených stěn mají vlastní zavlažovací systémy, což znamená, že rostliny potřebují velmi málo zalévání. Ty levnější tedy vyžadují, abyste se o zálivku více starali.

Je důležité udržovat rostliny vlhké a dobře odvodněné. Zalijte je a pak nechejte půdu trochu vyschnout, než ji znovu zalijete. Tyto rostliny nemusí být úplně přelité, ale také nesmí zůstat suché. Jednou nebo dvakrát týdně rostliny osvěžte rozprašovačem.

Rostlinám samozřejmě občas dodejte nějaké to hnojivo, ideálně organické. A nezapomeňte, že rostliny v zelených stěnách přirozeně odumírají, takže je důležité je pravidelně sbírat a odstraňovat odumřelé listy. Dále čtěte: Podzim nemusí být depresivní. Vyzdobte si byt či dům podzimními dekoracemi a budete se doma cítit příjemněji.

Zdroj: Stylist.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu