Sedm nápadů, jak oživit dětský pokoj, aby byl příjemný a praktický zároveň

Interier 13. července 2021 | 17:53 — Marie Drahá
Jak zařídit dětský pokoj účelně, hravě a přitom nápaditě? Aby držel krok s vaším dítětem, je dobré vsadit na neutrální prvky a klasické vybavení. O vše ostatní se pak postarají chytře zvolené dekorace. Ty by měly respektovat nejenom věk dítěte, ale také jeho osobnost.
Další 4 fotografie v galerii
Děti milují bunkry všeho druhu, dopřejte jim jeden v pokojíčku / Depositphotos

Přestože mají děti rády veselé barvy, natírat stěny v pokoji výraznými odstíny se příliš nedoporučuje. Dokonce i tradiční růžová nebo modrá se mohou brzy ohledět. Ideální je zvolit pastelové či zcela neutrální odstíny a doplnit je oblíbenými dětskými motivy. Co třeba vsadit na jednoduchý motiv mraku?

1. Samolepky na zeď

Jednoduché motivy se můžete pokusit namalovat na zeď sami, případně si pomoci vhodnou šablonou. Nejjednodušším řešením jsou však samolepky na stěnu. Dají se pořídit v různých velikostech, barvách i vzorech. Nálepkami si můžete během chvilky ozdobit volný prostor nad postelí nebo klidně celou zeď.

2. Fototapety

Šikovnou alternativou jsou fototapety. Oblíbené jsou především fototapety se zvířaty v lese, které jsou neutrální a neruší žádnou z činností, které se v dětském pokoji odehrávají. V „lese“ se dá pracovat, ale také relaxovat. Pro menší děti jsou navíc motivy zvířat ideální formou, jak si osvojit jejich názvy a dozvědět se o nich něco víc.

3. Křídová stěna

Děti od nejmenšího věku rády malují. A není větší zábavy, než malovat na stěnu. Trendem posledních let se stala tabulová barva, kterou lze natřít jakýkoliv kus zdi nebo nábytku v pokojíčku. Může být dokonce i praktickou pomůckou pro (před)školáky. Naučí se na ní s vaší pomocí poznávat písmenka nebo číslice. Pořídit se dají také obří dětské omalovánky, jimiž pokryjete celou stěnu nebo podlahu v dětském pokoji, stejně tak velkoplošné tabule na fixy. Dále čtěte: Nástěnná tabule je praktická ozdoba, která se hodí do moderního interiéru.

4. Nástěnná mapa

Chytrou vyučovací pomůckou a přitom hezkým oživením dětského pokoje je také celoplošná mapa. Cestovat prstem po mapě a snít o krásách nejrůznějších koutů světa je náplní mnoha školáků. Mapa světa je naučí orientovat se a možná také podnítí výuku cizích jazyků.

5. Kusový koberec

Rozhodli jste se dětem pořídit do pokoje koberec, aby měly tepleji od noh a měly si na čem hrát? Pokud máte chlapečka, jistě ocení kobereček s motivem silnic a ulic, po nichž bude moci projíždět autíčky. Pro holčičky se bude hodit také, pokud okolí ozdobí hrady a zámky. Zvířátka pak ocení všechny děti. Koberec v pokoji může plnit i didaktickou funkci. Když jim pořídíte ten s motivem skákacího panáka, naučí se navíc poznávat číslice.

6. Dětské lampy a řetězy

Bez klasického centrálního osvětlení a vhodné lampičky na práci či na čtení se pokoj neobejde. O příjemnou atmosféru se pak postará drobné dekorativní osvětlení, mezi něž patří LED lampy s dětskými motivy, také světelné řetězy a lampionky. Děti je milují. Dají se zavěsit nad postel, do okna nebo třeba položit na parapet. I malá změna dokáže divy.

7. Bunkr nebo baldachýn

Menším dětem se dozajista zavděčíte pokojovým stanem nebo indiánským týpý. Protože milují bunkry všeho druhu, potěší je také baldachýn, který vytvoří příjemnou atmosféru na spaní. Skvěle jej nahradí kus tenkého závěsu nebo záclony připevněné na čemkoliv vám podmínky dovolují. Může to být garnýž, polička na stěně nebo například vysoká skříň.

Zdroj info: www.thespruce.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu