Život bez nábytku je levný a prospívá zdraví. Pochvalují si ho i Japonci

Interier 22. července 2021 | 09:22 — Marie Drahá
Ptáte se, proč vás bolí záda, máte zkrácené šlachy nebo ztuhlé celé tělo? Po každodenní osmihodinové šichtě v kanceláři se není čemu divit. Pokud navíc rádi odpočíváte doma na pohovce, máte na problémy zaděláno. Jak se jim vyhnout? Co zkusit začít bydlet bez nábytku?
Další 3 fotografie v galerii
Sezení na zemi je podle odborníků nejpřirozenější / Depositphotos

Living furniture free nebo-li bydlení bez nábytku je trend, který nachází inspiraci především v Japonsku. V zemi, kde se v jídelně obejdou bez stolu, v obýváku bez pohovky a v ložnici bez postele. Čím méně nábytku v domě je, tím víc vás to totiž nutí se aktivně hýbat.

Japonci totiž dávno přišli na to, že dlouhodobé trávení času v jedné poloze lidskému tělu příliš neprospívá. O sezení to pak platí dvojnásob. Ale dá se bez nábytku v našich podmínkách vůbec obejít? Pokud překonáte předsudky, zjistíte, že tento alternativní trend má dokonce celou řadu výhod.

Sezení na zemi je nejpřirozenější

Nemusíte mít obavy, že budete trávit volný čas ve vybydleném holobytě mezi čtyřmi stěnami. Žít bez nábytku totiž neznamená doslovně vzdát se veškerého zařízení nebo úložných prostor, které doma máte. Na křesla, pohovky nebo židle přesto můžete zapomenout. Sezení na zemi je podle propagatárorů tohoto trendu nejpřirozenější věc na světě a malé děti jsou toho přímým důkazem.

Stačí si tedy pořídit nízké stolíky o kratších nohách, k nimž se pohodlně usadíte na koberec nebo polštářek z pohanky. U něj můžete stolovat nebo hrát různé společenské hry. Rázem zjistíte, kolik poloh se dá při sezení na zemi zaujmout. Pokud chcete omezit sezení u počítače, zkuste alespoň část práce strávit tímto způsobem nebo vestoje.

Odpočívat se dá i v tureckém sedu

I televize se dá sledovat ze země. Vyzkoušet to můžete už nyní, když si záda opřete o pohovku nebo o zeď a pod zadek složíte pohodlný polštářek. Uvědomujete si víc vlastní tělo? Pak možná zjistíte, že odpočívat zvládnete dokonce v dřepu nebo tureckém sedu. Vše je jen otázkou pohodlí a následně zvyku.

Namísto sedací soupravy, která zabere půlku pokoje, můžete dát přednost několika matracím, poduškám a polštářkům, díky nimž bude prostor působit mnohem vzdušněji. Příjemnou alternativou jsou také závěsná křesílka a houpací sítě. Dále čtěte: Cvičit se dá i na minimálním prostoru. Využijte prvky, které místo nezaberou.

Spaní na matraci je velmi pohodlné

Jste přesvědčeni o tom, že jste schopni zvládnout všechno, jen ne spaní na zemi? Zbavte se představy, že na matraci položené na podlaze spí jen lidé v zemích třetího světa. Jednoduché lůžko preferují také lidé ve vyspělých zemích. Důvodem je fakt, že je ve skutečnosti velmi pohodlné. A navíc bezpečné. Rodiny s malými dětmi jím často nahrazují klasickou postel, aby omezily pády z výšky.

Žít bez nábytku můžete proto, že se rozhodnete udělat něco pro své zdraví. Ale také tehdy, když máte hluboko do kapsy nebo nechcete utrácet za vybavení v pronajatém bytě. Vyzkoušet jej však rozhodně stojí za to.

Zdroj: technogym.com, ceskestavby.cz, porovnej24.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu