Při zařizování koupelny se lidé stále dokola dopouštějí několika velkých chyb. Vyhněte se jim

Koupelna 09. února 2021 | 10:33 — Helena Malá
Chystáte se stavět novou koupelnu nebo rekonstruovat tu starou? Pak byste se měli vyhnout přešlapům, kterých se řada lidí dopouští. Předejdete tím celé řadě problémů.
Další 3 fotografie v galerii
Při zařizování koupelny se lidé dopouštějí chyb, které je pak mrzí / Depositphotos

I v malé koupelně je možné nadělat celou řadu nesprávných kroků. Pokud chcete učinit vše pro to, aby vaše koupelna byla maximálně komfortní a dobře se vám v ní relaxovalo, vyvarujte se těchto chyb.

Hydroizolace ochrání vás i sousedy

Při rekonstrukci koupelny se rozhodně vyplatí nezapomenout na hydroizolaci. Pokud na ni zapomenete nebo ji provedete nedbale, může vás to ve výsledku stát docela hodně peněz. Voda by poničila nejen vaši koupelnu, ale i místnost pod ní. Podle odborníků je nejlepší použít všude v koupelně vodotěsnou membránu. Tím zabráníte protékání a i barva na stěnách koupelny bude mít delší životnost.

Nedostatek úložných prostorů

Před zařizováním koupelny si opravdu dobře rozmyslete, co všechno budete chtít v koupelně skladovat a kam to dáte. Možná se to nezdá, ale najít prostor pro všechny kosmetické potřeby, ručníky, hygienické potřeby a podobně, dá někdy docela zabrat. Obzvláště, pokud disponujete malou koupelnou. Hodně vám v tomto ohledu mohou pomoci skříňky ukryté za zrcadlem, prostor nad dveřmi či pod umyvadlem.

Ventilace

Často lidé zapomínají také na ventilaci. Nadměrná vlhkost po horké sprše je nepříjemná a navíc ničí barvu na zdech. O riziku tvorby plísní ani nemluvě. Do kvalitního ventilátoru se proto určitě vyplatí investovat.

Nízké toalety a vysoké vany

Vyplatí se také promyslet, jak vysoko umístit toaletu a jak vysokou pořídit vanu. Sedat si na nízký záchod je pocitově nepříjemné, navíc se vám může podstatně hůře vstávat. Podobné je to i s příliš vysokou vanou. Mladý a zdravý člověk možná nemá problém zvednout nohu výš, než je běžné. S přibývajícími roky se to ale může stát velmi nepohodlné až nebezpečné.

Nedostatečné osvětlení

Romantická koupel při svíčkách má sice své kouzlo, ale pokud se v koupelně také holíte nebo nanášíte make-up, bez pořádného osvětlení to půjde horko těžko. A rozhodně nejde jen o to, namontovat na strop spoustu svítidel. Myslete také na účelové osvětlení, které lze instalovat poblíž zrcadla. Dobře působí také zvýrazňující osvětlení, které se hodí, když se chcete zaměřit na konkrétní místo v koupelně, nebo náladové osvětlení, které lze nastavit podle momentálního přání. Všechny tyto typy osvětlení lze do koupelny nainstalovat zároveň.

Malá zrcadla

Časté chyby se týkají také nevhodných zrcadel. Příliš krátká zrcadla opticky zmenší prostor, což je obzvláště v případě malých koupelen handicap. Pokud vám to finanční situace dovolí, pořiďte si ideálně zrcadlo až ke stropu. Budete překvapeni, co to dokáže udělat s malou místností za zázrak.

Špatný rozměr sprchových závěsů

Ne každý si do koupelny pořídí sprchový kout s dveřmi, a tak je nahradí závěsem. Závěs si často lidé pořizují také k vaně, aby při sprchování nenacákali vodu všude kolem. Dnes je už možné vybrat si závěsy s hezkým vzorem. Nemusí to být na škodu, musíte ale pořídit správnou velikost. Příliš krátký, nebo naopak příliš dlouhý závěs dokáže pokazit celý dojem. Navíc je to nepraktické. Krátký závěs není dostatečnou ochranou proti vodě a příliš dlouhý se zase krabatí na zemi a špatně vysychá, což se na jeho vzhledu dříve či později neblaze projeví. O tom, jak perfektně vyčistit sprchový kout, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu