Koupelna potřebuje zrcadlo. A čím větší, tím lepší

Koupelna 24. dubna 2021 | 15:41 — Klára Sanders
Koupelna se bez zrcadla opravdu neobejde. Každý den ho využijeme při hygieně, česání, holení nebo malování. Proto se toho nebojte a pořiďte do koupelny zrcadlo klidně přes celou zeď.
Další 4 fotografie v galerii
Malou koupelnu zrcadlo opticky zvětší / Max Vakhtbovych/Pexels

Zrcadlo má v koupelně nejen praktickou funkci, ale i estetickou. Může se stát i dominantou celého prostoru. Kromě toho, že se v něm vidíte při každodenní péči, dokáže navíc opticky zvětšit i jinak malou koupelnu. Také tmavá a fádní místnost získá díky velkému zrcadlu šmrnc. Velkorozměrová zrcadla najdete nejčastěji nad pulty s umyvadly. 

Jaké zrcadlo do vaší koupelny zvolíte, je čistě na vás. Někdo vsadí na klasiku v podobě velkého zrcadla bez rámu, další si zase pohraje s výběrem netradičního orámování, které koupelně dodá patřičnou atmosféru. Právě výrazné rámy či lišty udělají ze zrcadla nevšední designový prvek.

Velké zrcadlo si říká o osvětlení

Velká zrcadla se v koupelnách dobře vyjímají, je ovšem třeba myslet také na vhodné a pořádné osvětlení. Někdy je osvětlení už součástí zrcadla, častěji je ale třeba svítidlo dokoupit. Je nutné, aby osvětlení bylo hodně intenzivní (aby se tak například zabránilo pořezání při holení), ale zase měkce rozptýlené, aby neoslňovalo a nevytvářelo v obličeji nevhodné stíny. Každopádně dbejte na to, aby všechny žárovky měly stejnou barvu a aby světlo bylo co nejvíce podobné přirozenému dennímu světlu.

Pořídit si můžete například lampy, ale i oblíbená nástěnná zářivková svítidla, která se dají umístit jak nad zrcadlo, tak vedle něj. Vždy ale pamatujte na to, že světlo musí být umístěno tak, aby nesvítilo na plochu zrcadla. Následný odraz by vás totiž oslňoval. A nezapomeňte na bezpečnost. Sledujte, jakou mají svítidla hodnotu IP krytí. V hodnotě IP krytí vás bude zajímat především druhá číslice, která udává stupeň ochrany proti vniknutí vody. Zapamatujte si, že čím vyšší číslo, tím vyšší ochrana.

Tipy pro zrcadlo do koupelny

Obzvláště v malých či špatně větraných koupelnách oceníte i různé vychytávky, například topné fólie proti zamlžení. Některá zrcadla disponují i reproduktory, teploměrem, elegantním zabudovaným zvětšujícím zrcátkem nebo čidlem pro automatické zhasnutí. K dostání jsou také chytrá zrcadla, která vám poskytnou i různé aktualizace a informace z internetu, například o počasí, důležité informace z vašeho kalendáře, aktuální přijaté zprávy včetně těch na sociálních médiích, ale i různé akce a cenové nabídky. Pořídit si můžete rovněž topný panel, jehož povrch tvoří zrcadlo. Psali jsme také: Chytře zvolená dlažba dokáže malou koupelnu opticky výrazně zvětšit

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Největší vodní park v Evropě je plný vzrušujících jízd...

Zavřít reklamu