Připravujete maso i vajíčka na stejné pánvi? Děláte velkou chybu
Že sáhnete během vaření po pánvi, která je zrovna čistá a odpovídá velikostně? Děláte chybu. Zatímco v případě vajíček nebo zeleniny uvítáme nepřilnavý povrch, který si hravě poradí i bez tuku, pro přípravu masa taková pánev vůbec vhodná není. Začne pouštět šťávu a místo toho, aby zůstalo uvnitř krásně šťavnaté a křehké, se vysuší a ztvrdne.
Pánve se vyrábějí z různých materiálů, a jak se v nich má člověk vyznat? Není to tak složité. V prvé řadě musíme výběr přizpůsobit sporáku nebo varné desce. V případě plynu, elektřiny nebo sklokeramiky lze sáhnout téměř po kterékoliv, indukční deska si žádá speciálně uzpůsobené ocelové dno. Obecně však pozor na příliš tenké pánve. Dbejte na to, aby mělo dno minimálně 3 milimetry. Jinak hrozí, že se pánev brzy vyboulí a pokrmy z ní také nebudou chutnat, jak bychom si představovali.
Při výběru pánve si všímejte i poklice nebo rukojeti. S poklicí ušetříte na energiích, nerezovou navíc můžete vložit také do trouby. To samé platí o rukojeti – do trouby může žáruvzdorná.
Druhy pánví a jejich vlastnosti
- Nerezové. Klasika, na které lze připravit všechno, ale neobejdete se bez použití oleje či jiného tuku. Zvládne i vysoké teploty a maximální plamen.
- Ocelové. Takřka nezničitelné a skvěle udržují teplo. Nesmí do myčky na nádobí a je důležité vytírat je do sucha, aby nerezivěly.
- Litinové. Těžké, ale velmi odolné. Jejich vlastnosti se zlepšují časem, jsou nepřilnavé. V myčce by zrezivěly. Občas je dobré promazat je kapkou oleje.
- Měděné. Vaření na nich je rychlé a úsporné. Dají se používat i na indukci. Nepatří do myčky, vyžadují speciální čistič na měď.
- Teflonové. Lze je zahřívat maximálně do 250 °C, aby neuvolňovaly nežádoucí látky. Mají nepřilnavý povrch. Používáme na ně teflonové či dřevěné náčiní.
- Keramické. Pro pomalejší a zdravou přípravu jídla. Jsou určeny pro nižší teploty.
- Titanové. Mají dokonale nepřilnavý povrch, neublíží mu ani kovové náčiní.
Aby maso zůstalo křehké a šťavnaté
Abychom nežvýkali při obědě suché maso, potřebujeme, aby se hned na začátku zatáhlo a během opékání nepouštělo šťávu. A to dokáže dokonale jediná pánev: z ušlechtilé oceli. Jak s ní zacházet? Několik minut ji necháme na hořáku zaplém na vysokou teplotu, aby se pořádně rozpálila. Že je rozehřátá, poznáme jednoduše díky několika kapkám vody. Začnou na dně pánve poskakovat a neodpaří se. V tom případě stáhneme oheň na minimum a bez použití tuku přiložíme na dno plátky masa – ať už to jsou steaky, medailonky nebo jiné na přírodno upravené maso. Opékáme, dokud se samy lehce neodlupují ode dna. Teprve potom maso obrátíme. Není třeba postupovat násilně! Pánev z ušlechtilé oceli je výborná i na přípravu řízků smažených na oleji.
Ryby, vajíčka, zelenina bez tuku
Pro tyto druhy potravin jsou vhodné pánve s nepřilnavým povrchem, na kterých lze smažit bez tuku. Mají ovšem rády střední teploty. Jestliže termospot zčervená, ihned stáhněte plotýnku na minimum. Pokrm nezničíte a případný tuk nepřepálíte. Účinné a rychlé triky, jak se v kuchyni zbavit nepříjemného rybího odéru, najdete zde.
Palačinky
Lze je připravit na pánvi s nepřilnavým povrchem, ale lépe uděláte, když si pořídíte pro sladké pokrmy pánev speciální. Snížený okraj vám usnadní jejich přípravu i obracení ve vzduchu. Pánve určené pro přípravu palačinek jsou totiž lehké.