Seznam věcí, které nesmí do myčky, neboť dochází k jejich nevratnému poškození. U některých byste to asi nečekali

Spotřebiče 30. května 2022 | 17:05 — Zuzana Procházková
Kuchyň bez myčky si v dnešní době jen málokdo umí představit. S chutí do ní dáváme téměř vše, neboť si nechceme přidělávat práci ručním mytím. Přemýšleli jste však někdy nad tím, zda se náhodou některé nádobí v myčce neničí? Skutečnost je totiž taková, že některé věci do myčky vůbec nesmí, neboť se mohou nevratně poškodit.
Další 3 fotografie v galerii
Ne všechny předměty a materiály se hodí pro mytí v myčce / Pixabay

Myčka je nenahraditelným domácím pomocníkem, který šetří čas, ruce, a dokonce i peníze za spotřebu vody. Obzvlášť po velkém rodinném obědě do ní dáme vše, co nám přijde pod ruku. To je však velká chyba. Nože i jiné ostré předměty se v myčce tupí, nádobí se zdobením se zase ničí a teflonové povrchy se můžou začít odlupovat. Tím ale zdaleka nekončíme. Je mnoho dalších potřeb, které by myčku neměly spatřit. Čtěte dále a dozvíte se, jaké konkrétní věci či materiály by do myčky vůbec přijít neměly.

Keramické či porcelánové předměty

Nejprve co se týká keramického či porcelánového nádobí, tak to lze do myčky dávat jen v případě, že je upraveno povrchovou vrstvou ze sklovité glazury. V opačném případě se jiné dekorace či zdobení můžou velmi rychle zničit. Proto buďte velmi obezřetní.

Skleněné nádobí

U obyčejného skleněného nádobí, které neobsahuje žádné zdobení, malování či jiné dekorace, je mytí v myčce zcela bezpečné. Problém nastává ve chvíli, pokud máte sklenice zdobené zlatými okraji. Stejně tak je problémové sklo křišťálové a broušené. To zejména z toho důvodu, že postupem času se vlivem teplot v myčce, soli a čistících prostředků stane tento typ skla tzv. neprůhledným - na první dojem špinavým. Proto myjte tento typ skla ručně.

Nože, struhadla a další ostré předměty

Žádné nože, škrabky, struhadla ani jiné ostré předměty by do myčky neměly přijít. Jde o to, že se každým mytím v myčce ostří stává tupější. Nakonec se může stát i to, že ostří už nepůjde znovu nabrousit a vy se tak můžete s ostrými předměty rozloučit. Myjte všechny nože, struhadla, škrabky a nástavce do mixérů či robotů ručně.

Dřevěné výrobky

Zde platí jasné pravidlo, dřevo do myčky zkrátka nepatří. A tím je myšleno všechno, tedy i pokud máte vařečku z kovu, která má dřevěnou rukojeť, ani ta nesmí do myčky. Proč? Je tomu z toho důvodu, že je dřevo porózní materiál, který absorbuje pachy a nesnáší vlhko. Když jej budete dávat do myčky, zanedlouho uvidíte, že se dřevěné produkty kroutí, praskají, mění barvu a můžou zapáchat.

Nádobí s teflonovou úpravou

Obecně není doporučováno dávat teflonové nádobí do myčky. Je to z toho důvodu, že silný tlak vody v myčce společně s agresivními tabletami mohou zanedlouho narušit teflonový povrch, který se začne odlupovat. Raději teflonové pánve a hrnce umyjte v ruce. A nebojte, jde to snadno, teflon je radost mýt.

Plastové výrobky

Co se týká veškerého plastového nádobí a jiných potřeb, tak zde je odpověď nejednoznačná. Někteří výrobci uvádí, že jejich silikonové či gumové produkty do myčky bez problému můžou, ostatní tvrdí, že nesmí. Proto se vždy řiďte instrukcemi u daného výrobku. Dále čtěte: Jak nejlépe vyčistit a vydezinfikovat pračku. Použijte tabletu do myčky, jedlou sodu a ocet.

Zdroj: thespruce.com, today.com, thekitchn.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu