Kapslové kávovary dokáží i víc, než jen připravit kávu. Vyrobí vám i ledový čaj nebo kakao

Spotřebiče 17. srpna 2020 | 07:56 — Helena Malá
Kapslové kávovary se v posledních letech těší velké oblibě, lidé na nich oceňují hlavně jednoduchou obsluhu. Navíc v nich obvykle zvládnete připravit daleko více nápojů.
Další 4 fotografie v galerii
Kapslové kávovary se těší velké oblibě / Depositphotos

Kapslové kávovary obvykle zabírají méně místa, takže se hodí i do menších kuchyní. Také jejich pořizovací cena je nižší. Ovšem musíte počítat s tím, že následné kupování kapslí je o něco dražší. Jedna káva vás vyjde na přibližně sedm korun.

Většina kapslových kávovarů je multifunkční, dokážete v nich připravit například espresso, ale i cappuccino, latté, čaj nebo dokonce kakao, ledový čaj či horkou čokoládu. Vybírejte proto i podle toho, jaké nápoje si v něm budete chtít připravovat.

Co se týká příkonu, obvykle narazíte na modely s příkonem 800 až 1800 W. Tlak vody může být 3 bary, ale některé propracovanější modely dokáží vyvinout tlak i 19 barů, což je už velmi slušné. Nádržka na vodu má od 0,5 do 1,5 litru. Některé modely kapslových kávovarů vám zahřejí šálky a připraví i mléčnou pěnu, případně jsou vybaveny možností nastavení výšky pro různé typy šálků.

Značka kapslí

Značka kapslí a jejich typ – při kapslových kávovarech je značka velmi důležitá, protože obvykle platí, že daná značka kávovaru akceptuje jen kapsle své značky. Některé modely však akceptují i několik značek kapslí, případně najdete i takové kapslové kávovary, které vám umožní připravit si i filtrovaný nápoj z klasické mleté kávy.

Tlak

Tento parametr je důležitý i při kapslových kávovarech. Většina kvalitních kapslových kávovarů je vybavena tlakem až kolem 15 barů, což je na přípravu chuťově kvalitní kávy dostačující. Obecně platí, že pokud chcete kvalitní kávu, vybírejte si kávovar s tlakem nejméně 9 barů. Můžete samozřejmě narazit i na přístroje, které nedosahují ani 4 bary. Ty ale nepřipraví kávu plné chutě, dočkáte se spíše kávy překapávané.

Příkon

Dalším důležitým parametrem je i příkon. Čím vyšší je jeho hodnota, tím rychlejší ohřev a kratší doba přípravy nápoje. Pro minimalizaci vyšší spotřeby energie je většina kapslových spotřebičů vybavena funkcí Stand by režim nebo funkcí automatického vypnutí. Na běžné používání vám bude stačit kávovar s příkonem do 1400 W. S takovým zařízením bude příprava kávy či jiného nápoje skutečně rychlou záležitostí. 

Objem nádoby na vodu

Kapslové kávovary mají objem nádoby na vodu od 0,5 do 1,5 litru. Na běžné použití v domácnosti vám úplně postačí i objem jeden litr. Vždy je lepší vybírat spíše objemnější model, protože se můžete vyhnout častému doplňování vody.

Další funkce

Pokud chcete mít z pití kávy skutečný požitek, sáhněte po kapslovém kávovaru s funkcí nahřátí šálku a inteligentní úpravy dávkování podle typu kapsle. Kdo miluje lahodné cappuccino či latte macchiato, ocení také funkci automatického šlehání mléka. Praktický je i zásobník použitých kapslí – nemusíte tak každou již použitou kapsli zvlášť vyjímat.

Možnost přípravy dalších nápojů

Velkou výhodou některých kapslových kávovarů je, že umožňují připravit si nejen espresso či cappuccino nebo café latté, ale i čaj, kakao nebo horkou čokoládu. Některé dokonce umí připravit i ledový čaj. Pokud někteří členové vaší rodiny kávu nepijí (např. děti), určitě se vám vyplatí sáhnout po kapslovém kávovaru s takovým portfoliem nápojů.

Jednoduchost používání

Zákazníci sahají po kapslovém kávovaru hlavně z důvodu snadné obsluhy. O uživatelský komfort se stará například i funkce automatického dávkování, nastavitelná výška pro různé šálky či funkce extra rychlé nahřátí.

Údržba

Pokud chcete, aby byla údržba vašeho kávovaru co nejjednodušší, vyberte si model s automatickým čištěním a odvápňováním. Údržba je velice jednoduchá. K čištění se používají speciální destičky, které se vloží do kávovaru. Pod hubici se dá hrnek či jiná nádoba na vodu, do které bude odtékat voda. Poté se spustí program a kávovar se díky tomu pročistí horkou vodou. O tom, jak špatná údržba kávovaru může negativně ovlivnit chuť kávy, jsme psali zde.

Recyklace použitých kapslí

Použité kapsle byste měli buď ekologicky recyklovat, nebo zvolit takové, které se dají znovu naplnit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu