Objevte výhody parní trouby. Umí dokonce vařit a obejde se bez tuků
Parní trouba bývá často označována jako multifunkční. Krom toho, že se v ní dá péct maso nebo grilovat zelenina, v ní snadno uvaříte knedlíky nebo rýži, případně ohřejete večeři, aniž byste měli doma mikrovlnku. V parní troubě se dá elegantně připravit kynuté těsto, zavařovat, sterilizovat láhve a dokonce odšťavňovat.
Na rozdíl od elektrických či plynových spotřebičů obsahuje parní trouba zásobník na vodu. Ten následně generuje páru, která je vháněna do trouby. V závislosti na tom, jaký zvolíte program, pak kombinuje určité množství páry s teplým vzduchem. Pro každý pokrm je tak možné zvolit jinou variantu, aby byl výsledek co nejlepší. Díky páře však jídlo není vysušené a podle nejrůznějších šéfkuchařů, kteří si přípravu menu v parní troubě oblíbili, chutná znamenitě. Krom toho má celou řadu výhod.
Největší výhody parní trouby
- Díky tomu, že teplota páry nepřesáhne 100 °C, si připravované pokrmy zachovají celou řadu vitaminů a minerálů, dokonce i svůj vzhled.
- Při přípravě jídla se můžete zcela vyhnout tukům i dalším dochucovadlům a objevit tak přirozenou chuť jednotlivých pokrmů. V neposlední řadě vám poděkuje váš organismus.
- Ve srovnání s dalšími možnostmi zkracuje pára přípravu jídla až o 20 %, což představuje úsporu času stráveného v kuchyni.
- V parní troubě lze připravovat hlavní jídlo i přílohu najednou, aniž by od sebe přebraly vůni. Do trouby je lze vkládat postupně i všechny najednou.
- Trouba umí ohřívat jídlo bez toho, aniž by bylo vysušené, stejně tak nabízí standardní programy konvenční ohřev, horký vzduch či gril.
- Pokud skutečně využijete možností, které parní trouba nabízí, jídlo v ní se nikdy nepřipálí.
- Vybrané modely umožňují připravovat pokrmy metodou SousVide, tedy „ve vakuu“. Jde o luxusní záležitost, kdy se jídlo připravuje ve vzduchotěsném plastovém obalu ve vodní lázni s přesně řízenou teplotou. Psali jsme také: Nešvary, kvůli kterým si mnoho domácností zbytečně prodražuje myčku na nádobí.