Špatné těsnění lednice. Jak jej vyměnit svépomocí nebo opravit praskliny

Spotřebiče 13. prosince 2020 | 10:39 — Marie Drahá
Lednička je největším žroutem energie v domácnosti. Pokud teče nebo nedovírá, spotřebovává až třikrát více elektřiny než standardně. Na vině je často špatné těsnění, které podporuje růst plísní a zkracuje životnost lednice. Opravit nebo vyměnit jej lze naštěstí i svépomocí.
Další 3 fotografie v galerii
Pokud lednice špatně dovírá, motor pracuje nepřetržitě / Depositphotos

Že jde o vadné těsnění, může být jasné už na první pohled - nedrží v drážce, je zteřelé, popraskané nebo roztrhané. Problém nastává i tehdy, pokud se sráží kolem těsnění kondenzát. Jestli máte pochybnosti o tom, že těsnění dobře plní svou funkci, vyzkoušejte jednoduchý test.

Experiment, zda těsnění funguje

Vezměte proužek obyčejného papíru, otevřete dvířka a položte jej na kompaktor. Lednici zavřete a malou část papírku nechejte venku. Pokud pružina na dveřích dobře sedí, nepodaří se vám papír vytáhnout. V opačném případě může spadnout sám.

Co dělat, když lednice nedovírá

Chladnička, do níž se dostává přes mezery mezi dveřmi teplý vzduch, pracuje nepřetržitě bez vypnutí. Kompresor se totiž snaží udržet požadovanou teplotu uvnitř lednice, čímž zbytečně plýtváme náklady i energií. Jestli není guma viditelně poškozená nebo se pouze špatně přicucává, stačí místo, které je odchlíplé, nahřát fénem. Poté je nutné chladničku zavřít a přibližně hodinu neotevírat. Někdy se však jedná o krátkodobé řešení, během nějž je potřeba sehnat těsnění nové.

Jak opravit prasklé těsnění

I drobnější prasklina může být příčinou toho, že lednice běží na plný výkon. Máte typ lednice, kde těsnění celých dveří vyměnit nelze? Jestli se vám nechce kupovat nové dveře nebo rovnou celou chladničku, zkuste škvíru zalepit silikonem. Poté lednici zavřete, ale mezi styčné plochy vložte polytenovou fólii, aby nedošlo ke slepení. Těsnění může vydržet v této podobě klidně dva roky. Dále čtěte: Na nákupu spotřebičů lze výrazně ušetřit. Slevu dostanete i za natržený obal.

Výměna těsnění svépomocí

Když se vám podaří zničit těsnění u novější lednice, která se ještě vyrábí, stačí si opsat model lednice a navštívit značkový servis, kde náhradní díl většinou bez potíží seženete. Sehnat nové těsnění ke starší ledničce však není mnohdy jednoduché. Přestože jej lze vyrobit i na míru, ne každý servis tuto službu nabízí.

1. Když se vám podaří těsnění sehnat, jako první si přiložením na původní gumu zkontrolujte jeho přesný rozměr. Může se stát, že se objednavatel splete, takže si včasným zjištěním ušetříte námahu.
2. Nové těsnění namočte do teplé vody, aby změklo a dobře se s ním pracovalo. Mezitím vytáhněte staré těsnění z drážky. Pokud je lepené, odstraňte staré lepidlo, v případě šroubů je povolte.
3. Nové těsnění zamáčkněte do drážky nebo nalepte speciálním lepidlem pořízeným v železářství a ujistěte se, že pevně drží po celém obvodě. Nejlepší je začít v horních rozích a postupovat dokola směrem dolů. Pokud je šroubované, postupně utahujte všechny šrouby.
4. S případnými nedostatky si znovu poradí fén na vlasy. Teplý vzduch těsnění změkčí, takže jej budete moci libovolně natáhnout a dotvarovat.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu