Jak správně plnit a používat myčku, aby dobře fungovala a nádobí bylo perfektně čisté. Pravidla, která platí bez výhrady

Spotřebiče 02. října 2021 | 11:47 — Anna Novotná
Myčka je bezesporu dobrý pomocník. Žádný jiný spotřebič však nevyvolává v rodině nebo mezi spolubydlícími tolik sporů a otazníků jako právě tento. Ať už jde o správné ukládání nádobí nebo to, co do myčky patří a co ne. Některá pravidla platí bez výhrady a vyplatí se je znát.
Další 4 fotografie v galerii
Využijte vaši myčku na maximum / Depositphotos

Efektivní používání myčky šetří vodu, elektřinu, čisticí prostředky a především vaše nervy. Když totiž neuděláte něco správně, možná budete muset myčku pustit znovu nebo některé kousky doumývat ručně.

Jak správně naskládat nádobí

Nejčastější spory se vedou o správné naskládání nádobí do myčky. Každý už si asi našel nějaký svůj způsob, který ostatním může vadit. Abyste předešli sporům, prostudujte si manuál svojí myčky, kde najdete ideální způsob vkládání nádobí a tipy, jak to dělat správně. Například to, že je nutné, aby měla čisticí ramena možnost posílat proudy vody i do dalšího patra myčky. Pokud tomu bude špatně naskládané nádobí bránit, nebude výsledek rozhodně podle vašich představ. 

Čistá myčka, čisté nádobí

Jedním z opomíjených kroků pro správné fungování myčky je její čištění. Po každém mytí je vhodné odstranit zbytky jídla zachycené u odtoku, pravidelně čistit filtr a občas vytáhnout a zkontrolovat mycí ramena, zda nejsou ucpané trysky. Několikrát do roka byste měli provést kompletní čištění myčky podle návodu v manuálu. Připomínat snad nemusíme pravidelné doplňování soli a lešticího přípravku.

Co do myčky nepatří

Na většině novějších hrnců a dalšího nádobí naleznete značku, zda jsou vhodné pro mytí v myčce. U příborů tuto informaci naleznete při koupi na obalu. Pokud je uvedeno, že nádobí není vhodné pro myčku, respektujte to, abyste předešli jeho poškození nebo zničení. Do myčky byste také neměli dávat náčiní ze dřeva nebo s dřevěným úchytem. Horká voda spolu s čisticími prostředky by je totiž velmi brzy zničila.

Co lze překvapivě mýt v myčce

I když je myčka prioritně určena pro mytí nádobí, je možné v ní čistit i řadu dalších věcí, které by vás možná ani nenapadly. Mohou to být například části vysavače, police z lednice, kartáče nebo i filtr digestoře. Čtěte také: Myčka na nádobí je šikovný univerzální spotřebič. Pomůže s úklidem celé domácnosti.

Ocet nahradí speciální čističe

Tento univerzální pomocník v kuchyni vám může pomoci hned se dvěma věcmi. Jednak pomáhá čistit samotnou myčku, ale také jím můžete nahradit drahé přípravky na oplachování, zvláště když se potřebujete zbavit usazených vápenatých skvrn na nádobí a náčiní. Stačí na horní rošt myčky umístit misku s octem a spustit běžný mycí program.

Zdroj: Good Housekeeping Home.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu