I žehličku je třeba zbavit vodního kamene. Jinak může začít špinit prádlo a brzy se i rozbít

Spotřebiče 16. října 2021 | 15:37 — Mirka Malá
Vědět, jak čistit žehličku, je ve v podstatě stejně důležité, jako ji vůbec doma mít. Proč? Protože pokud vaše žehlička není čistá, nefunguje úplně nejlépe a časem může přestat fungovat úplně.
Další 2 fotografie v galerii
Žehličku je třeba čistit pravidelně a dokonce poměrně často / Pixabay

Pokud svoji žehličku řádně nečistíte, může přestat správně fungovat. A postupem času začnete zjišťovat, že se vám na žehličce hromadí nějaké lepkavé zbytky, nebo ještě hůř, jak vám žehlička doslova umaže vaše čerstvě vyprané oblečení. Nejčastější problém se žehličkami je totiž ten, že jsou náchylné k hromadění vodního kamene, což může zabránit správnému fungování parního mechanismu.

Než se ale pustíte do čištění vaší žehličky, a možná jste to ještě nikdy nedělali, zkontrolujte, která metoda odvápnění je pro váš konkrétní model doporučena. I když jsou žehličky podobné formou i funkcemi, mohou se lišit ve svých vnitřních mechanismech, což znamená, že je třeba je odvápnit jinými způsoby.

Tři nejběžnější metody odvápnění

Tlaková pára je první z nich. Ve většině žehliček je tlaková pára vyfukována z otvorů, aby se odstranily veškeré nečistoty nebo nahromaděné zbytky.
Proplachování používají zase žehličky, které se snadno připojí k vašemu vodovodnímu kohoutku, což vám umožní propláchnout vodou spotřebič a odvápnit jej.
A některé žehličky mají vestavěnou komoru, která je navržena tak, aby v průběhu času sbírala zbytky vodního kamene. V tomto případě lze komoru snadno vyjmout a vyčistit.

Pokud metoda doporučená výrobcem nezabere, obvykle z toho důvodu, že jste prostě svoji žehličku ještě nikdy nečistili, budete potřebovat důkladnější čisticí techniku. Vyzkoušejte jednu z níže uvedených metod, aby byla vaše žehlička opět krásně svěží, čistá a napařená.

• Nejprve zapněte žehličku na nejnižší teplotu. Po vypnutí ihned povrch desky otřete měkkým vlhkým hadříkem. Pokud se nezdá, že by se vám podařilo odstranit jakékoliv skvrny, můžete přidat jemný čisticí prostředek, například mycí prostředek na nádobí.

• Zubní pasta je určena k odstranění bakterií z tvrdých povrchů, takže funguje dobře i na žehličku. U této metody nechte žehličku vypnutou. Starým zubním kartáčkem naneste klasickou bílou zubní pastu na povrch žehlicí plochy a lehce ji rozetřete, potom pastu nechejte několik minut působit. Zubní pastu setřete čistým hadříkem. Pokud má vaše žehlička funkci páry, zapněte ji na několik minut, než žehlicí plochu znovu otřete vlhkým hadříkem. 

• Jedlá soda dokáže při úklidu domácnosti všechny druhy zázraků. V tomto případě smíchejte jedlou sodu a ocet a vytvořte pastu. Dávejte pozor, abyste prášek řádně promíchali s octem, jinak by drobné krystaly jedlé sody mohly poškrábat povrch žehličky. Poté směs naneste na studenou žehličku, respektive na její žehlicí plochu. Nechte pastu několik minut působit a poté jemně setřete.

• A pak je tu ještě ocet. Před použitím této metody si nejprve prostudujte příručku k žehličce, protože některé druhy žehliček nejsou vůči octu laskavé. Jinak namočte hadřík do směsi octa a vody a poté hadříkem otřete žehlicí plochu. Do parního generátoru můžete také vložit ocet a vodu a nechat funkci páry několik minut běžet, než plochu setřete měkkým hadříkem. 

A nezapomeňte, že většina žehliček potřebuje tuto péči a čištění každé tři měsíce. Čím déle ji necháte nevyčištěnou, tím větší problémy s ní později budete mít. Dále čtěte: I sprchové hlavice je potřeba čistit. Jinak by časem nedávaly požadovaný tlak vody.

Zdroj: Woman and Home.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu