Domácí výroba originálního adventní věnce vás vyjde na pár korun

Tipy a inspirace 26. listopadu 2020 | 10:12 — Marie Drahá
Poslední týden zbývá do adventu, který ve většině domácností symbolizuje věnec se čtyřmi svícemi. Zatím jste si nestihli žádný pořídit a navíc přemýšlíte, jak před Vánocemi co nejvíc ušetřit? Nemusíte být extra tvořiví, abyste si zvládli vytvořit věnec vlastní. Může mít totiž mnoho podob.
Dalších 6 fotografií v galerii
Dekoraci se čtyřmi svíčkami zvládne vyrobit každý / Depositphotos

Někdo dává přednost umělému, který mu vydrží několik let, další naopak nedá dopustit na živý věnec, jenž každoročně provoní byt čerstvým jehličím. Ať už patříte k příznivcům toho či onoho, předvánoční stůl se bez adventního věnce neobejde.

Jednou z možností, jak se vyhnout návštěvě zahradnictví či květinářstí, je jít cestou klasiky. Tedy zajít do přírody a nasbírat chvojí, šišky a další plody, které vázacím drátkem připevníte na ručně vytvořený nebo připravený korpus. S tavnou pistolí a čtyřmi podložkami pod svíčky hravě vytvoříte věnec podle svých představ. Pokud se vám ale klasika trochu omrzela a rádi byste si letos vytvořili něco originálního, máme pro vás několik dalších tipů.

Starší tác s patinou

Jestli trváte na kulatém tvaru dekorace, poohlédněte se doma po jakémkoliv kulatém podnose. Může to být talíř z tvrzeného skla nebo plechový tác, neváhejte využít ani starší podnos s nedokonalostmi, který dodá „věnci“ patřičnou patinu. Čtyři svíčky dle vlastního výběru na něj připevníte pomocí tavné pistole nebo vosku a libovolně dozdobíte. Nabízí se znovu chvojí, neopadavá zeleň, využít ale můžete jakékoliv mašle nebo starší baňky, které najdete doma v krabicích. Takový věnec se lehce přenáší. Veškeré jehličí, které z něj opadne, navíc zůstane na podnose.

Jestli se letos pustíte do pečení cukroví trochu s předstihem, vyrobte si adventní věnec z perníčků. Z většími kusy počítejte na základ věnce, na ty následně naaranžujte menší nazdobené perníčky, v nichž nebudou chybět otvory na čajové svíčky. Jednotlivé perníčky slepíte polevou, případně převážete ozdobnou stužkou. Na voňavé dekorace už si sice nepochutnáte, ale svůj účel splní beze zbytku. Upéct se dá i celý věnec.

Dekorace z jablek i květináčů

Sklidili jste na podzim hodně jablek? Čtyři z nich obětujte na výrobu adventního věnce. Uprostřed každého jablka vytvořte pomocí vykrajovače jádřinců úzký otvor, do nějž vložíte svíčku. Jablíčka můžete ozdobit kousky hřebíčku, svítky skořice a okolí jakýmikoliv přírodními dekoracemi.

Pro výrobu věnce lze využít i jakékoliv čtyři stejné nádobky. Mohou to být hliněné květináče nebo starší plechové hrníčky, jimž vytvoříte podloží z kamínků a hlíny a do nichž umístíte různě vysoké svíčky. V tomto případě sklidí větší efekt než svíčky stejné velikosti. Pro snadné přemisťování postavte nádobky na libovolný tác.

Starší forma ani dřevo nezklame

I starší forma na bábovku nebo hliníková forma na dort vánočním dekoracím sluší. Předtím, než do ní ozdoby a užší vysoké svíce umístíte, nezapomeňte na podložky, menší svícny nebo formičky na pečené košíčky, které svíčky udrží na stejném místě. V opačném případě byste místo rodinné pohody mohli řešit menší domácí požár.

Milovníci přírodního stylu pak nebudou mít potíže sehnat čtyři dřevěná polínka nebo kolečka kulatiny. Stačí do nich vyřezat kulaté otvory na svíčky a svícen dozdobit kousky mechu, větvičkami jehličnanů a šiškami. Dřevo vypadá v interiéru vždy útulně a na vánočně prostřeném stole sklidí zaručeně úspěch. Dále čtěte: Výjimečné účinky skořápek z ořechů. Lze z nich vyrobit čaj proti kašli i bělidlo na zuby.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu