Perníčky, linecké nebo pusinky. Jak uskladnit vánoční cukroví, aby bylo o Vánocích nejchutnější

Tipy a inspirace 12. prosince 2020 | 17:06 — Marie Drahá
Už se vám stalo, že jste upekli perníčky podle osvědčeného receptu, ale místo aby do Vánoc změkly, zůstaly tvrdé na kámen? Na vině bylo možná špatné skladování. Každý typ vánočního cukroví si totiž žádá trochu jiný přístup. S našimi tipy si na něm letos určitě pochutnáte.
Další 3 fotografie v galerii
Společně může jít cukroví až na štědrovečerní stůl, skladovat se musí každé zvlášť / Depositphotos

Perníčky, zázvorky nebo medvědí tlapky se řadí mezi cukroví, které lze připravit i několik týdnů před Vánocemi. Jedná se o trvanlivé druhy, jimž uležení v krabici jenom prospěje. Teprve časem totiž získají tu správnou chuť. Jak je správně skladovat?

Suché a chladné místo

Veškeré vánoční cukroví je třeba nechat odležet v suchu a chladu, tedy nejčastěji ve špajzu. Současně je však třeba dávat pozor na to, aby neleželo v blízkosti jiných potravin, například masných výrobků, kde by mohlo nasáknout jejich vůni. Vhodný není prostor, kde se kouří, ani balkon nad frekventovanou silnicí, kde by dobroty natáhly nečistoty a navíc mohly promrznout.

Napečené suché cukroví se nejčastěji ukládá do papírových nebo plechových krabiček vystlaných alobalem. Chybu však neuděláte ani s keramickou nádobou, kde bude nejlépe perníčkům. Aby do Vánoc změkly, doporučuje se přiložit do krabice kousek chleba nebo jablíčko. Nesmí se však cukroví dotýkat a po určité době je třeba obojí vyměnit. Někdo zase ukládá perníčky po vrstvách a každou z nich zastříkne rumem. Podobně lze uskladnit zázvorky nebo vánoční štolu.

Tukům v těstě teplo nesvědčí

Pracny, vanilkové rohlíčky nebo linecké bez náplně lze uložit i do plastových nádobek vystlaných ubrouskem a poté je ubrouskem znovu zakrýt. Také těmto druhům prospěje pobyt v nevytápěné místnosti. Tukům, které jsou v těstě obsaženy, totiž teplo rozhodně nesvědčí.

Jakmile cukroví slepíte marmeládou nebo polijete čokoládou, uložte je do papírových krabic vyložených ubrousky nebo alobalem a nechte ve špajzu, na balkoně či na terase. Krémovému cukroví, které je třeba připravit těsně před Vánocemi, pak bude nejlépe v chladničce. S nepečenými druhy je to podobné.

Sněhové cukroví patří do papíru

Mezi oblíbené druhy cukroví patří také kokosky nebo sněhové pusinky. V plastové nebo plechové nádobce by však mohly rychle navlhnout, takže byste je mohli rovnou vyhodit. Sněhovému pečivu vlhkost neprospívá, proto nemůže ani do ledničky. Nejlépe mu bude v papírových sáčcích v místnosti s nízkou vzdušnou vlhkostí.

Různé druhy cukroví není dobré během uskladnění míchat. Je nutné mít každé zvlášť, jen tak vydrží chutné i několik týdnů po upečení. Pokud se vám stane, že máte dobrot přebytek, nebojte se je zamrazit. Když je dobře zabalíte do uzavíratelné nádoby, můžete si na něm pochutnat třeba za měsíc. Pozor si dejte jen na tučné druhy cukroví, které by mohly časem začít žluknout. Dále čtěte: Chytrá trouba sama pozná, jakou zvolit teplotu a jak dlouho jídlo péct.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu