Barvy ve spreji mají celou řadu výhod. Důležité je dodržet správný postup

Interier 07. srpna 2021 | 14:12 — Marie Drahá
Žádné ušpiněné štětce, zbytečné cákance na podlaze ani plechovky povalující se v dílně. Barvy ve spreji se nanášejí jednoduše, rychle schnou a lze je použít prakticky na jakýkoliv materiál. Aby byl výsledek skutečně perfektní, chce to trochu praxe.
Další 3 fotografie v galerii
Barvu je nutné nanášet stále ve stejném směru / Depositphotos

Barvy ve spreji jsou k dostání v široké škále odstínů podobně jako barvy klasické. Vybírat můžete mezi základními, vrchními barvami, tepelně odolnými nebo například barvami, které jsou speciálně určené na radiátory. Hodí se, pokud potřebujete dát do pucu kovový nábytek, ale také restaurovat starší dřevěnou komodu nebo židli, lednici i plast. Plotýnky, grilovací rošty i kamna prokouknou během chvilky, pokud zvolíte barvy žáruvzdorné.

Postupujte striktně podle návodu

Abyste dosáhli kvalitního jednolitého nástřiku, je třeba postupovat podle doporučeného postupu. V opačném případě mohou zůstat na povrchu viditelné stékající kapky. Zejména příprava povrchu před nástřikem je velmi důležitá. Barva totiž dokáže zvýraznit jakoukoliv kosmetickou vadu. Podstatné je také dodržet čas protřepání spreje, vzdálenost od barveného předmětu i dobu potřebnou pro zaschnutí první vrstvy.

Věc, kterou stříkáte, nedoporučují odborníci pokládat na zem. Mnohem lepší je položit předmět na pracovní stůl nebo truhlářské kozy, abyste kolem něj mohli plynule obcházet. Další z možností je pověsit barvený předmět na hák. Chcete-li, aby vrstva byla rovnoměrná, stříkejte barvu postupně ve stejném směru a trysku nikdy nestiskávejte přerušovaně.

Spojení vrstev zajistí celistvý výsledek

Pro lepší aplikaci si můžete pořádit stříkací pistol na spreje. Jedná se o nástavec, který se nasadí na nádobku a umožní přesnější nasměrování barvy. Druhá vrstva se obvykle nanáší ještě do vlhkého nátěru. Tím, že se obě vrstvy spojí, dosáhnete lepší celistvosti barvené vrstvy. Nikdy si však nezapomeňte barvu před nanášením vyzkoušet bokem. Ověříte si její konzistenci i skutečný odstín. Dále čtěte: Vymalovat si byt není nic těžkého. Zkuste omyvatelné barvy, které šetří práci s dalším malováním.

Aplikací barvy ve spreji ušetříte materiál, protože spotřeba barvy pomocí nástřiku je minimální. Zbytek barvy navíc snadno uzavřete a uchováte. Pokud je uskladníte v teplotách nad bodem mrazu, vydrží i několik let.

Zdroj: www.bhg.com, www.chatar-chalupar.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu