Pěstování od semínek. Nastává období, kdy je čas obsadit parapety sazeničkami

Tipy a inspirace 17. února 2021 | 18:01 — Marie Drahá
Ani v zimě zahradkáři nezahálí. Přestože se venku pracovat nedá, chystají si doma sazenice zeleniny a květin pro jarní výsadbu. Předpěstované sazeničky se totiž v půdě dobře ujímají. Krom toho představují značnou finanční úsporu.
Další 3 fotografie v galerii
Sazeničkám se nejlépe daří poblíž jižního okna / Depositphotos

Vytápěný skleník nebo pařeniště má k dispozici málokdo. Semínka nejrůznějších druhů květin i zeleniny se však dají předpěstovat i v bytě. Nejlépe se ujmou na vnitřním okenním parapetu nebo poblíž jižního okna, kde mají dostatek světla. Vyhovuje jim teplota mezi 18 až 20 stupni Celsia. Důležitá je také vzdušná vlhkost. Pokud je v interiéru moc sucho, je lepší využít odpařovač nebo sazeničky rosit.

Sadbovací tablety mají několik výhod

Semínka se vysévají od ledna do března do misek nebo truhlíků naplněných jemnou zeminou. Využít lze obyčejné kelímky od jogurtů nebo také sadbovací tablety. Mají hned několik výhod: pokud jsou z rašeliny, dobře v nich drží vzduch, navíc si ve vodě, kam tablety položíme, vytvoří bohatý kořenový bal. Pro semínka je nejvhodnější několik dní odležená a předem propařená půda. Vyhneme se tak houbovým chorobám, které by mohly sazeničky napadnout.

Při předpěstování je nutné sledovat doporučení na obalu. Pokud totiž semínka vysejeme dřív, mohou se přerostlé sazenice špatně ujímat na zahrádce, často je také napadají choroby. Jiná semínka naopak potřebují dostatečně dlouhou dobu na to, aby vůbec byla schopná klíčit.

Nejdelší dobu k předpěstování si žádá celer

Ještě v únoru je vhodné začít se semeny, která mají dlouhou vegetační dobu. Patří mezi ně například oba druhy celerů či lilek. Vhodné je také zasít zeleninu, kterou bychom chtěli dříve sklidit a je náchylná na chlad – například kedlubny, kapusta či hlávkový salát. Přímo na záhonech si lze už v tuto dobu předpěstovat mrazuvzdornou zeleninu. Mrkev, petržel i pastinák přežije až do -9 °C. V interiéru je možné začít s předpěstováváním papriky.

Pro většinu zeleniny i květin je však ideálním měsícem pro výsev semínek březen. Do nádob za okno si můžeme dát rajčata, papriky, okurky, pórek, brokolici i nejrůznější bylinky. Do volné půdy už můžou kromě další mrazuvzdorné zeleniny také ředkvičky, hrách nebo černý kořen. V průběhu dubna a května postupně sázíme do země veškeré předpěstované sazeničky podle jejich nároků na teplotu. Dále čtěte: Vitaminy v květináči zajistí imunitu, bez které se v zimě neobejdeme. Řeřichu můžete sklízet už za týden.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu