Přírodní dekorace sluší jarnímu věnci nejvíc. Zajděte si pro ně do lesa

Tipy a inspirace 17. března 2021 | 14:40 — Marie Drahá
Nastává období, kdy začínáme ladit interiér do jarních tónů. K nejoblíbenějším dekoracím tradičně patří věnec, který lze umístit na dveře, na stěnu nebo jen opřít na polici. Jarní věnec může hýřit barvami, anebo být vyrobený čistě z přírodních materiálů. Co na jeho výrobu použít?
Dalších 8 fotografií v galerii
Živé či umělé květy by neměly na jarním věnci chybět / Depositphotos

Dekorativní věnce tematicky ladíme podle ročního období. Na jaře jsou obvykle plné květin, motýlů, ptáčků a zajíčků. Nabízejí je sice všechna květinářství, ale pokud vám doma zbyl korpus od Vánoc, nebo máte o podobě věnce jinou představu, zkuste se do jeho výroby pustit sami. Nejde o nic složitého.

Jak na jarní věnec

Korpus lze vyrobit z březových větviček spojených vázacím drátkem, anebo si jej můžete rovnou koupit. Na výběr bývá mezi slaměným, proutěným nebo polystyrenovým. Ten je však potřeba více dozdobit. To však není naštěstí nijak složité.

Na obalení mech nebo buxus

Nejdříve je třeba korpus něčím obalit. Nabízí se mech, kterého je v přírodě všude dost a není problém jej sehnat. Mech na věnec není potřeba čistit od trávy nebo jiných rostlin. Přirozený přírodní vzhled jarnímu věnci sluší. Na korpus se upevňuje pomocí lýka, do něhož pak můžete zasunout vrbové kočičky, jehnědy nebo také prázdné šnečí ulity.

Velmi hezky vypadají na věnci také větvičky zlatice nebo zlatého deště. Po jarním stříhání stromů je možné využít také větvičky ovocných stromů, které nechejte předem ve váze vykvést. Vhodné jsou ale také větvičky buxusu, které se hodí jak pro adventní, tak i jarní výzdobu.

Živé květy je třeba rosit

Chybět by neměly ani jarní květy. Je na vás, zda dáte přednost živým nebo umělým. Z živých květů jsou vhodné narcisy či tulipány, ale také petrklíče nebo modřence. Aby vám věnec co nejdéle vydržel, můžete jej rosit studenou vodou. Po čase lze kvítky vyměnit za nové. Pokud si chcete práci usnadnit, investujte do věrohodných napodobenin, které udělají mnohem víc parády než laciné atrapy.

Využijte skořápky od vajíček

Pokud se rozhodnete pro věnec s vajíčky, máte napůl vyhráno. Takový už není třeba příliš dekorovat, protože je krásný a výrazný sám o sobě. Vyfouknutá křepelčí nebo slepičí vajíčka lze na jarní věnec přilepit tavnou pistolí. Dobře vypadají jak celá vyfouknutá vajíčka, tak i jejich půlky.

Na výrobu jarního věnce můžete využít veškeré zbytky, které najdete doma. Může jít o kousky pestrobarevných látek, peříčka, mašličky, provázky nebo drobné dekorace z loňska. Fantazii se meze nekladou. Dále čtěte: Nejkrásnější dekorace z korkových zátek, které se hodí i do moderního interiéru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu