Jednoduché a chytré nápady, jak na jaře provzdušnit malý přeplněný byt

Tipy a inspirace 28. dubna 2021 | 09:53 — Marie Drahá
Není jednoduché zařídit malý byt tak, aby působil jednoduše a vzdušně. Nedostatek místa a spousta drobností, které se v něm neustále hromadí, dokážou prostor zcela zahltit. V přeplněném bytě si pak jen těžko můžete skutečně odpočinout. Když mu na jaře odlehčíte, uleví se vám.
Dalších 5 fotografií v galerii
I na malém prostoru se můžete s rodinou cítit příjemně / Depositphotos

Co udělat pro to, aby váš byt nepůsobil přeplněným dojmem a abyste se v něm cítili dobře? Ještě předtím, než začneme praktickými radami, díky kterým může váš minibyt na jaře znovu prokouknout, je třeba si připomenout jednu zásadní věc. V malém bytě jednoduše není prostor pro nepořádek. Pohozené svršky na pohovce a zbytky od snídaně na kuchyňské lince okamžitě padnou do očí nejen hostům, ale především vám samotným. Dříve, než se pustíte do zvelebování, proto byt pořádně ukliďte.

Jednotný styl a kvalitní uspořádání

Menším prostorům svědčí jednotný styl. Možná jste udělali před lety chybu, že jste zkoušeli kombinovat nerez se selským stylem a výsledek nedopadl podle vašich představ. Malý byt má totiž tu nevýhodu, že je na něm na první pohled patrný jakýkoliv nesoulad. Důsledkem toho může vypadat stísněně. Pokud to jen trochu jde, snažte se svůj styl postupně sjednotit.

V malém bytě je důležité kvalitní uspořádání. Jestli máte možnost využít prostor od podlahy až ke stropu, udělejte to. Vestavěné skříně a jakékoliv úložné skříňky v barvě stěn umí místnost opticky upozadit. Baví vás police a otevřené regály? Vyhýbat se jim nemusíte, ale na odiv vystavte pouze knihy, rostliny nebo fotografie. Jakékoliv drobnosti na policích totiž způsobují v místnosti chaos.

Veškeré „poklady“ patří do skříněk, sezonní oblečení a výbava pak nejlépe do sklepa nebo na půdu. Pokud jste nuceni si některé věci v bytě ponechat, uložte je do stylových krabic, kde budou působit uspořádaně. Všechno, co nepotřebujete, zkrátka schovejte. Dále čtěte: Nedoceněná hnědá barva a kombinace, které vypadají v interiéru úchvatně.

Až se při jarním úklidu vrhnete také na umývání oken, zvažte, jaké k nim pověsíte záclony. Malému bytu sluší světlé tóny a lehké textilie, uvítáte v něm také co nejvíce přirozeného světla. Abyste využili každou špetku, vytáhněte žaluzie až nahoru a ozdobte parapet pokojovou rostlinou nebo několika knihami. Dostatek denního světla váš minibyt doslova prozáří.

8 rad, které v případě malého bytu oceníte

Pokud se hodláte pustit do dalších úprav, případně do nákupů, máme pro vás i další tipy, které menším prostorům prospějí.

1. Spíše než křiklavým barvám dejte přednost jemným odstínům, pomocí nichž opticky oddělíte jednotlivé prostory.

2. Stejná barva nábytku a stěn dokáže úložné prostory na první pohled upozadit. Podobně to funguje i v případě staršího topení.

3. Multifunkční nábytek a nábytek s úložnými prostory hraje v malém bytě prim. Oceníte, pokud využijete odkládací stolek současně jako servírovací nebo vyměníte noční stolek za parapet.

4. Více lidí na malém prostoru usadíte, když si ke stolu pořídíte místo židlí lavici a k pohovce pohodlné pufy nebo ještě lépe taburety s úložným prostorem.

5. Už jste slyšeli o nábytku schovaném ve skříni? Schovat lze tímto způsobem pracovnu, postel nebo například žehlicí prkno. Volný prostor můžete v případě potřeby využít k jiným aktivitám.

6. Raději než velký jídelní stůl si pořiďte roztahovací nebo sklápěcí, který ušetří v bytě spoustu místa. Pokud žijete v bytě dva nebo tři, je zbytečné, aby vám zabíral prostor jen kvůli tomu, že čas od času pohostíte rodinu či přátele.

7. Jakýkoliv malý prostor opticky zvětší zrcadla. Nebojte se jej umístit do předsíně, nad pohovku, na menší toaletu, samozřejmě pak do koupelny. Tam se hodí pouvažovat o zrcadlové stěně, kterou lze obložit kachlemi.

8. Při zařizování se nebraňte ani jiným materiálům, než je dřevo. Vzdušně a elegantně vypadají i na malém prostoru skleněné stolky, plastové židle či jakýkoliv kousek vyrobený z průhledného materiálu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu