Vychytávky, které usnadní žehlení aneb jak vybrat dobré žehlicí prkno

Tipy a inspirace 28. května 2021 | 11:04 — Marie Drahá
Žehlí se vám pohodlně? Jestli máte u prkna věčně shrbená záda, není divu, že nad košem plným prádla většinou sprásknete ruce. Skutečnost, jak vás žehlení baví, totiž do velké míry ovlivňuje fakt, jaké máte k dispozici žehlicí prkno.
Další 3 fotografie v galerii
Mít shrbená záda při žehlení rozhodně není standardem / Depositphotos

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak velkou roli má na komfort žehlení žehlicí prkno? Správná výška, šířka, ale také způsob rozkládání nebo další vychytávky vám mohou život značně usnadnit. Pokud hledáte způsob, jak se cítit při žehlení co možná nejpříjemněji, poradíme vám, jak žehlicí prkno co nejlépe vybrat a nastavit.

Jak správně nastavit výšku prkna

Žehlicí prkna jdou rozložit třemi různými způsoby – ručně, automaticky do libovolné výšky nebo předem stanovených poloh. Důležitou roli přitom hraje výška postavy. Stačí si zapamatovat pravidlo, které se docela dobře pamatuje. Pokud měříte 150 cm, ideální výška žehlicího prkna je 50 cm. Jestli jste vysoká 160 cm, pak si prkno postavte do výšky 60 cm atd. Zamezíte tomu, aby vás při žehlení bolela záda, nohy nebo krční páteř. U prkna je nutné mít rovná záda a volně natažené ruce - to je ten správný postoj.

Výrobci nabízejí dokonce speciální multifunkční žehlicí prkno se schůdky. Když je potřeba, usnadní žehlení, současně je ale během chvilky proměníte na praktické schůdky do domácnosti.

Větší kusy prádla pro širší prkno

Stejně důležitá je také šířka žehlicího prkna. Jestli často perete větší kusy prádla nebo musíte manželovi pravidelně žehlit košile, jsou větší rozměry určitě výhodou. Zjednoduší práci s prádlem a a v neposlední řadě zkrátí celkový čas žehlení. Pro pohodlné žehlení se doporučuje prkno alespoň 30 cm široké.

Práci během žehlení usnadní bytelná konstrukce, která rovněž zabrání nechtěnému úrazu. Stabilní žehlicí prkno symbolizuje obvykle široká rozkládací konstrukce a gumové zakončení nohou, které pak nekloužou. Nechtěnému složení prkna zabrání pojistka. Žehličku můžete odkládat na výsuvnou nebo pevnou odkládací plochu. Fixní sice ubírá na skladnosti, zato je mnohem stabilnější.

Vychytávky práci usnadní a zkrátí

Krom toho nabízejí žehlicí prkna celou řadu vychytávek. Manipulaci se žehličkou například usnadní žehlicí prkno s elektrickou zásuvkou. Praktická je ale také vodicí anténa, která přichytí kabel žehličky, aby při práci nijak nepřekážel. Bojíte se o svůj potah? Pořiďte si prkno s funkcí nahřátí prkna, které udrží žehlicí plochu stále suchou. Na žehlení tenčích látek se pak může hodit funkce nasávání a vyfukování vzduchu.

Kvalitní potah prkna hraje při žehlení také svou roli. Vybírat můžete z bavlněného, teflonového nebo s metalickým povrchem, které skvěle odráží teplo. Pokud se rozhodnete pro snímatelný, můžete jej kdykoliv vyprat. Funkčnost, prodyšnost a kvalita by měly být na prvním místě. Potah by měl rovněž přesně odpovídat velikosti žehlicí plochy.

S parním generátorem i nové prkno

Jestli jste se rozhodli vyměnit napařovačku za parní generátor, je třeba tomu přizpůsobit také výběr žehlicího prkna. Zespodu prkna bývá pro tyto účely umístěný drátěný rošt, díky kterému pára snadněji odchází ven. Dále čtěte: Tipy, kam uložit žehlicí prkno, aby vám v domácnosti nijak nepřekáželo.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu