Studená voda i polštář z rýže. Několik tipů, jak v létě přežít tropickou noc

Tipy a inspirace 06. července 2021 | 17:59 — Marie Drahá
Tropické noci obvykle kvalitní spánek nepřinesou. Pokud se nechcete budit po několika hodinách zpocení a rozlámaní, máme pro vás několik tipů, jak si spaní v létě alespoň trochu zpříjemnit.
Další 3 fotografie v galerii
V horkých letních nocích oceníte především kvalitní ložní prádlo / Pexels

Klíčovou roli při spaní v letním období hraje správný výběr přikrývek a povlečení. S nastupujícími vedry je ideální vyměnit zimní přikrývky za letní. Jsou speciálně navrženy pro toto roční období a nabízejí celou řadu výhod. Lehkost, vzdušnost a zvýšená schopnost odvést z těla vlhkost jsou pouze některými z nich. Celoroční lůžkoviny mohou být pouze jakýmsi kompromisem, který kýžený efekt odpočinku nepřinesou.

Gelová vrstva nebo rýže

Pro lepší spánek v horkých nocích se dokonce vyrábějí speciální matrace a polštáře, které jsou z jedné strany potaženy gelovou vrstvou. Protože zůstává chladná na dotek, zajistí svěží pocit i během spánku. Rovněž se doporučuje pořídit si polštář s rýžovou výplní. Když jej před spaním vložíte alespoň na hodinu do mrazáku, v noci vás bude příjemně chladit.

Při výběru ložního prádla je důležité zaměřit se na vhodný materiál. Před syntetikou dejte raději přednost bavlně, krepu či mikrovláknu. Dobrou volbou může být také duté vlákno. Podle odborníků má dokonce o 50 % větší savost než bavlna.

V čem v létě spát

Během tropických nocí můžete spát nazí. Lepší volbou bude však lehké pyžamo. Látka do sebe vsákne pot a vám se bude spát příjemněji. Pyžamo navíc snadněji vyměníte za nové než prostěradlo. Pokud se potřebujete před spánkem zchladit, umístěte pyžamo na pár hodin v sáčku do lednice.

Kde spát ve vedrech

Máte ložnici v patře? Právě tam bývá v létě nejtepleji. Pokud můžete, odstěhujte se během noci do nejníže položeného pokoje v domě. Mnohem lépe se vám bude spát na matraci v obýváku, kde máte možnost lépe vyvětrat nebo si například otevřít dveře na terasu.

Pokoj, kde spíte, zkuste v létě ladit do studených odstínů, které přirozeně navozují pocit chladu. Doplňky v barvě modré, zelené nebo fialové pocitově sníží teplotu v místnosti až o několik stupňů Celsia. Někteří nedají dopustit na postel z palet nebo bambusu, které jsou mnohem vzdušnější než klasické postelové rošty. Až na nich budete ležet, zkuste se co nejvíc roztáhnout. Dále čtěte: Časté a mnohdy zbytečné zlozvyky, kterým se vyhnout, pokud nechcete mít doma jako v sauně.

Náš tip

Místnost se krásně prochladí, když pověsíte před otevřené okno mokré prostěradlo. I tak máte v pokoji nedýchatelno a nejraději byste se na noc přesunuli ven? Udělejte to. Prospat se můžete na zahradě ve stanu, na pohovce na terase nebo klidně v houpací síti.

Co udělat před spaním

V létě se snažte více než kdy jindy vyvarovat těžkých a smažených jídel, která organismus ještě více zahřívají. Nejlépe vás ochladí zeleninové saláty nebo čerstvé ovoce. Důležité je nezapomínat ani na pitný režim. Před spaním si zkuste dát sklenici vody, osprchovat se studenou vodou nebo alespoň namočit nohy do studené lázně.

Zdroj: www.resmed.com.au, www.lozniobchod.cz, www.womanonly.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu