Kávovník lze pěstovat i doma. Vyzkoušejte to také a užijte si chuť vlastní kávy

Tipy a inspirace 14. listopadu 2021 | 11:16 — Mirka Malá
Věděli jste, že ze stejné rostliny, ze které se získávají kávová zrna, může být také skvělá pokojová rostlina? Kávovník, který je považován za jednu z nejjednodušších a nejodolnějších pokojových rostlin, se hodí jak pro zkušené, tak i začínající zahradníky.
Kávovník je krásná rostlina. Cesta za kávovými zrny je možná, ale zdlouhavá. / Shutterstock

Péče o kávovník je snadná a samotná rostlina je krásná a je skvělým doplňkem domova. Ovšem pokud z ní budete chtít jednou sklízet kávová zrna, budete se muset obrnit trpělivostí a pečlivě se o kávovník starat.

Jak kávovník pěstovat

Kávovníky preferují jasné, ale nepřímé světlo. To znamená, že by měly být umístěny v blízkosti okna, ale ne přímo v okně samotném. Rovněž nedokážou snést teploty pod bodem mrazu a nebude se jim dařit při teplotách trvale nižších než 18 stupňů Celsia, což znamená, že je budete muset držet trvale v teple. V zimě je kávovník nutné rovněž chránit před průvanem.

Při pěstování kávovníku musí půda zůstat vlhká, ale nesmí být promočená. Také se ujistěte, že půda i květináč, ve kterém kávovník roste, má dobrou drenáž. Vlhkost kolem rostliny bude rovněž muset zůstat vysoká. Můžete vyzkoušet osvědčenou metodu umístění kávovníku na vodou naplněný podnos, aby byla zajištěna trvalá vlhkost. A stejně jako mnoho pokojových rostlin, tak i kávovník bude potřebovat v zimě méně vody než v létě.

Vaše péče o kávovník může také zahrnovat lehké hnojení vyváženým hnojivem jednou za dva až tři měsíce na jaře a v létě. Mějte na paměti, že pokud se o rostlinu dobře staráte, může vám snadno vyrůst až do výšky dvou metrů. Proto pro svůj kávovník musíte mít dostatek prostoru, popřípadě jej pravidelně prořezávat. Na to je ideální čas na jaře. 

Kdy budete mít vlastní kávová zrna?

Se sklizní vlastních kávových zrn je to ale poněkud komplikované. Pokud je kávovník pěstován v ideálních podmínkách, nakonec vykvete, což může trvat tři až pět let. I v těch nejlepších podmínkách však můžete očekávat, že se vytvoří jen několik květů, ale pokud je ručně opýlíte, vytvoří se bobule, které obsahují kávová zrna. Možná nebudete mít dost na uvaření celé konvičky kávy, ale budete určitě mít dost na to, abyste si pražení několika kávových zrn vyzkoušeli a uvařili si jeden či dva šálky kávy z vašich vlastních zrn. Dále čtěte: Domácí pekárna připraví nejen křupavý chléb. Upečete v ní prakticky všechno a obsluha je velmi snadná.

Zdroj: Gardening Know How.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu