Molům se v kuchyni líbí hlavně před Vánoci. Zakročte proti nim dřív, než vám zamoří všechny zásoby

Tipy a inspirace 24. listopadu 2021 | 09:05 — Mirka Malá
Zásoby na pečení vánočního cukroví přitahují kuchyňské moly opravdu mocně. Tzv. potravinoví moli tak v předvánočním čase mají v kuchyňských skříňkách a spižírnách doslova žně. Mají tam totiž k dispozici vše, co velmi milují.
Další 1 fotografie v galerii
Molům chutnají především vánoční ingredience / Shutterstock

Specialitou potravinových molů je, že po poměrně dlouhou dobu dokáží být nenápadní. Respektive, jejich záškodnictví si po drahnou dobu nemusíte vůbec všimnout, ovšem to nic nemění na faktu, že vaše zásoby na vánoční pečení jsou už dávno napadeny.

Co všechno moli milují

Moli milují hodně věcí a všechny máte před Vánoci doma. Kromě již zmiňovaných oříšků, mouky a cukru potravinoví moli neodolají ani sušenkám a čokoládě a dokonce si rádi dají i koření, sušené houby, které nemáte dobře uskladněné, a také řadu běžných zásob. Týká se to třeba rýže, ovesných vloček, luštěnin a řady dalších potravin.

Jak se molů zbavíte

V první řadě je potřeba říci, že jakmile moly objevíte, je už pozdě a všechny potraviny budete muset vyhodit. Často moly zaregistrujete až ve chvíli, kdy se po otevření dvířek skříňky nebo spíže na vás vyřítí celé hejno molů.

Celou skříňku nebo spižírnu pak musíte po vyhození všech potravin vyčistit a vydezinfikovat. Může se stát, že najdete také zakuklené housenky. Ty samozřejmě musíte rovněž zlikvidovat. Ani napadené potraviny, ani housenky nehažte do koše, ale vyhoďte je venku do kontejneru.

Molům je těžké se bránit. Jakmile si vyberou vaši domácnost, je konec a prevence je jen jedna. Ta spočívá ve skladování všech potravin v uzavíratelných nádobách. Jedině tak lze zajistit, že moli nenapadnou vaši čerstvě nakoupenou mouku na vánoční pečení. Dokáží se totiž úspěšně prokousat i papírovým obalem.

Pomoct mohou ale staré dobré babské rady. Moli totiž nesnášejí silná aromata. Zkuste tedy do skříněk a spíží instalovat například levandulový vonný pytlíček nebo také směs citronové a pomerančové kůry. Moli nesnáší také hřebíček či bobkový list. Moli se také dokáží utopit v misce s jablečným octem nebo pivem.

A pokud chcete vsadit na komerční odpuzovače, můžete vyzkoušet tzv. lapače, které sice fungují jen na samečky, kteří se v lapačích přilepí, nicméně budete muset počkat, než samičí populace vymře. K dispozici jsou rovněž různé gely a tablety. Dále čtěte: Kávovník lze pěstovat i doma. Vyzkoušejte to také a užijte si chuť vlastní kávy.

Zdroj: Housewife How Tos.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu