Vysoké stropy jako přednost. Naučte se je v bytě využít na maximum

Interier 13. srpna 2020 | 09:15 — Marie Drahá
Zatímco majitelé garsonek marně přemýšlejí nad tím, jak vměstnat co nejvíce věcí na miniaturní plochu, obyvatelé velkolepých prostor řeší často opačný problém. Obzvlášť tehdy, pokud žijí v bytě s vysokými stropy. Netřeba je však vnímat jako handicap. Nabízejí totiž celou řadu výhod.
Další 3 fotografie v galerii
Ideálním řešením pro byt s vysokými stropy je mezonet / Depositphotos

Pokud se naučíte vnímat vysoké stropy jako bonus, můžete z nich pro sebe vytěžit opravdu hodně. Příkladem jsou velká okna, jimiž jsou často byty v historických domech nebo průmyslových staveních vybaveny. Dostatek přirozeného světla v místnostech je totiž už předem zárukou toho, že bude byt nádherně prosvětlený. Podtrhněte tuto přednost tím, že vymalujete obydlí vzdušnými barvami.

Kouzla s barvami na počkání

S barvami se dá v prostoru skutečně kouzlit. Na optické snížení stropu funguje jeden starý trik: vymalujte jej tmavším odstínem než stěny v místnosti. Pokud navíc barva stropu přesáhne na stěny, efekt bude ještě výraznější. Aby stropy působily nižším dojmem, vybírejte teplejší barvy.

Prostor zútulní dřevěné trámy

Celkový rozsah místnosti dokážou snížit dřevěné trámy. Pokud už v bytě s vysokými stropy jsou, nechte je patřičně vyniknout. V opačném případě neváhejte s jejich instalací. Dřevo lze nahradit imitací, která může být od přírodního materiálu k nerozeznání. V interiéru se drží poslední roky na špici a hodí se jak do tradičních, tak do moderních interiérů.

Ukládání až do stropu

Otevřený prostor v domě je třeba dobře rozčlenit a využít, aby místo nad hlavami nepůsobilo studeně a nevyužitě. Jako první se poohlédněte po vyšších dveřích, které se do bytů s vysokými stropy vysloveně hodí. Klasické dveře v nich totiž působí dost utopeně. Dalším řešením jsou vestavěné skříně s úložným prostorem nebo velkolepá knihovna až do stropu se stylovými schůdkami. Zaujmout můžete monumentálními stropními svítidly, jejichž délku lze upravovat. Velmi nápaditě působí v podobném prostoru i závěsné květináče.

Mezonet je ideální řešení

Zcela ideální pak je vytvořit si z bytu s vysokými stropy mezonet, díky němuž získáte v bytě mnohem víc prostoru. V mezipatře lze vytvořit místo na spaní, dětskou hernu, pracovnu nebo jen odpočinkový koutek. Místo nahoře může mít mnoho podob. Mnohdy si při stavbě mezonetu vystačíte s prací truhláře, není ani třeba volat zedníky. Nezapomeňte si však pohlídat potřebnou vzdálenost nového patra ke stropu, abyste se při pohybu nahoře nemuseli zbytečně moc ohýbat. Dále čtěte: Tipy, jak pověsit a aranžovat obrazy v interiéru, aby k sobě ladily.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu